Share
În 31 iulie: Ziua Internațională a Rangerilor

În 31 iulie: Ziua Internațională a Rangerilor

În 31 iulie: Ziua Internațională a Rangerilor

Astăzi, 31 iulie, celebrăm Ziua Internațională a Rangerilor, o sărbătoare marcată de 100 de organizații ale rangerilor de pe șase continente și, inclusiv, în România.

Este sărbătoarea dedicată profesioniştilor care protejează, prin activitatea lor, patrimoniul natural şi cultural al parcurilor naţionale şi naturale din întreaga lume, arată Romsilva.

Ziua Internațională a Rangerilor a fost proclamată oficial în 2007 de Federația Internațională a Rangerilor, vicepreședintele acestei presigioase organizații fiind un reprezentant al României, Florin Hălăştăuan, membru al Asociației Rangerilor din România. „Vă mulțumim, dragi colegi, pentru munca și devotamentul vostru. O parte importantă din conținutul foto&video al acestei pagini provine de la rangerii noștri și le apreciem efortul depus”, arată oficialii de la Romsilva.

Este foarte important de precizat că ranger nu înseamnă pădurar. „Meseria de ranger există în Clasificarea Ocupațiilor din România și se identifică cu codul COR 511315 Ranger. Lista codurilor COR este la dispozitia tuturor (dați o căutare pe Google) și utilă dacă doriți să căutați un domeniu de ocupație și/sau meserie. În doar câteva cuvinte, rolul unui ranger este, fără a se limita la asta, acela de a culege informații ℹ️ fundamentale din teren, de a contribui la protecția naturii și de a asigura comunicarea cu comunitățile locale și cu publicul larg. Avem 180 de rangeri la cele 22 de parcuri naționale și naturale, colegi care se implică în conservarea şi protejarea patrimoniului natural, cultural şi istoric de pe raza ariilor naturale protejate, în supravegherea ecosistemelor şi a tuturor activităţilor care se desfăşoară pe teritoriul parcurilor, participă la acţiuni de salvare a persoanelor aflate în dificultate, îndrumă şi monitorizează turiştii pe teritoriul parcului şi organizează activităţi educative”, mai arată astfel Romsilva. În imagine, Viorel Coroian, ranger în aria naturală protejată Cheile Lăpușului, din județul Maramureș, un împătimit al muntelui și un profesionist desăvârșit.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu