Trei nominalizări pentru ”Tricolorul lunii martie” - 7 ore în urmă
Când nesimțirea devine principiu moral - 8 ore în urmă
Ziua Porților Deschise la Jandarmeria Maramureș - 9 ore în urmă
Tinerii din Sighet scapă de chirii exorbitante - 10 ore în urmă
Elevii Colegiului „Dragoș Vodă” din Sighet au demonstrat, încă o dată, pasiune și performanță în științele naturii - 10 ore în urmă
Duminica Floriilor: În Ciocotiș se va desfășura cea de-a X-a ediție a Concertului de pricesne „Patimile Domnului” - 10 ore în urmă
„La crucea Ta cu toți venim”: Concert extraordinar de pricesne organizat în Sat Șugatag - 13 ore în urmă
În Baia Mare va avea loc Târgul de Florii – meșteri și meșteșuguri tradiționale maramureșene - 13 ore în urmă
Elevi premiați în cadrul concursului organizat de Jandarmeria Maramureș - 13 ore în urmă
Posibile modificări ale regulilor din fotbal: noile propuneri ale IFAB - 13 ore în urmă
În Cufoaia s-a desfășurat, în a doua zi de Paști, un obicei de primăvară străbun, dedicat celui mai harnic plugar
Luni, 6 mai, în a doua zi de Paști, de la ora 14.00, Parohia Ortodoxă Cufoaia și Consiliul Parohal a organizat în localitate cea de-a IV-a ediție a obiceiului străbun „Căruțul din Cufoaia”.
Acesta este un obicei de primăvară, consacrat celui mai harnic plugar, care introduce primul plugul în brazdă. Se aseamănă cu „Udătoriul”, însă are numeroase elemente particularizante.
După acest moment, la Căminul Cultural a fost joc, voie bună și bucate alese. Participanții au fost în număr mare, cu toții fiind îmbrăcați tradițional.
„În satul Cufoaia s-a conservat până astăzi un obicei de primăvară, consacrat celui mai harnic plugar, care introduce primul plugul în brazdă, purtând denumirea de „Căruțul de la Cufoaia”. Tradiția îi impunea celui mai harnic plugar să „se deie udat”.
Organizarea evenimentului începe cu o săptămână înainte, timp în care se pregătesc elementele ritualului: rotițele, plugul, funia și steagul; se aleg actanții – 6-8 flăcăi care urmau să tragă rotițele („căruțu”) purtând rolul de „boi”; „Mânătorul”, care își pregătește biciul și se aleg și „udătorii”, care sunt în număr de 6-10 feciori, cu gălețile cu apă.
Înainte de a porni, feciorii sunt ospătaţi în casa celui sărbătorit, apoi pornesc cu alaiul spre ogor, conduşi de Pogonici, cel care are biciul. Ajunşi în câmp, înconjoară ogorul, aşează jos jugurile şi are loc rugăciunea de binecuvântare a ţarinei.
Alaiul pornește, într-un final, simulând boii care trag plugul cu sărbătoritul, străbătând ulițele satului. Pe drum, „udatul” caută să fugă, dar este păzit de unul dintre actanți cu găleata, care îl udă mereu, atunci când încercă să scape. Sunt udați și cei care ies în fața alaiului, în special femeile în vârstă și fetele”, informează reprezentanții Centrului de Informare Turistică Târgu Lăpuș, cei care au realizat și frumoasele fotografii.