Share
În Duminica Ortodoxiei: Procesiune cu icoane în jurul Catedralei Episcopale din Baia Mare

În Duminica Ortodoxiei: Procesiune cu icoane în jurul Catedralei Episcopale din Baia Mare

În prima duminică din Postul Mare, a Ortodoxiei, 24 martie, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din  Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui număr impresionant de credincioși.

„Întâia duminică din Postul Mare şi Sfânt al Învierii Domnului sau Postul cel Mare al Paştilor este închinată biruinţei dreptei credinţe asupra tuturor ereziilor şi rătăcirilor şi se numeşte Duminica Ortodoxiei. A fost aşezată la Sinodul din Constantinopol din anul 843, Sinod convocat de împărăteasa Teodora împreună cu Patriarhul Metodie, care a reconfirmat toate hotărârile Sfintelor Sinoade, ale celor şapte Sfinte Sinoade şi, mai ales, a întărit hotărârile Sinodului VII Ecumenic de la 787, convocat de împărăteasa Irina împreună cu Patriarhul Tarasie. Iată că două femei împărătese dreptcredincioase, care au fost trecute şi în calendarul Bisericii noastre a Răsăritului pentru mărturisirea dreptei credinţe, au aşezat rânduială în Biserica lui Hristos, convocând sute de Părinţi sinodali, peste 300 de Sfinţi Părinţi au participat la Sfintele Sinoade, şi la cel din Niceea din 787 şi la cel de la Constainopol, care a fost în 843.

Sinodul de la Constantinopol a avut loc în 4 martie, s-a încheiat, s-au finalizat lucrările în 4 martie, şi în duminica următoare Sinodului s-a făcut o procesiune mare pe străzile capitalei Împeriului Bizantin, pe străzile Constantinopolului cu Sfintele Icoane, şi s-a aşezat prima duminică din Postul cel Mare şi s-a numit încă de atunci, Duminica Ortodoxiei. De atunci şi până astăzi, iată, de peste 1200 de ani, Biserica lui Hristos îşi manifestă recunoştinţa faţă de toţi Sfinţii Mărturisitori, care mult au pătimit pentru apărarea dreptei credinţe şi, mai ales, pentru zugrăvirea şi aşezarea în biserici a Sfintelor Icoane. Icoana Maicii Domnului este reprezentativă pentru Ortodoxie, pentru că ea este cu Pruncul în braţe.

Este numită de Sfinţii Părinţi sau Născătoare de Dumnezeu şi aşezată de iconografii Bisericii pe bolta Sfântului Altar şi se numeşte Maica Domnului Platiterra, adică este chipul Bisericii, imaginea Bisericii, numită mai încăpătoare sau mai cuprinzătoare decât cerurile. Icoana Mântuitorului, pentru că despre Mântuitorul este vorba, Fiul lui Dumnezeu Întrupat, Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, este aşezată pe catapeteasmă, numită Icoană Împărătească, în dreapta uşilor împărăteşti. În stânga uşilor împărăteşti este aşezată icoana Maicii Domnului cu Pruncul, Împărăteasă şi Doamnă, şezând pe tron şi pe Sfintele Uşi este cea mai bună veste pe care a primit-o umanitatea, vestea Întrupării şi mântuirii neamului omenesc, Icoana Bunei Vestiri. Duminica Ortodoxiei este despre mărturisirea dreptei credinţe şi dreapta credinţă se concretizează cel mai puternic şi cel mai adevărat în arătarea, închinarea şi cinstirea Sfintelor Icoane şi închinarea la acestea.

De aceea, Biserica Ortodoxă a păstrat cu sfinţenie rânduielile Sfinţilor Părinţi. Singură Biserica Ortodoxă a păstrat toate întreaga sfântă şi dreapta credinţă şi arată în această duminică că este fidelă Evangheliei lui Hristos, învăţăturilor şi Rânduielilor Sfinţilor Apostoli şi ale Sfinţilor Părinţi. În Biserica Ortodoxă Română este o frumuseţe fără egal să vezi bisericile noastre împodobite cu picturi, atât picturi, fresce, cât şi picturi în mozaic, multe foarte multe icoane de valoare, unele străvechi, aşa cum sunt în bisericile din Maramureş, bisericile noastre, care sunt adevărate catedrale de lemn şi care sunt expresia cea mai înaltă a fidelităţii faţă de Întruparea Fiului lui Dumnezeu domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Tot în Duminica Ortodoxiei, de pe vremea patriarhului Justinian, s-a rânduit să se organizeze o colectă la nivelul întregii Patriarhii Române pentru parohiile sărace, pentru parohiile în dificultate şi chiar şi pentru parohiile din străinătate, pe vremea aceea, care o duceau foarte greu.

Acuma sunt consolidate parohiile din străinătate avât iararhi, preoţi şi slujitori vrednici şi comunităţi puternice. În special, Fondul Central Misionar se distribuie în toată Patriarhia Română, acolo unde este mai mare nevoie de ajutorul şi solidaritatea, de ocrotirea Bisericii şi solidaritatea clerului şi a poporului lui Dumnezeu cu creştinii noştri mai puţin binecuvântaţi de viaţă şi de situaţia prin care trecem şi care o duc mai greu. Dăm slavă lui Dumnezeu că, iată, avem tineri foarte conştiincioşi, care poartă Sfintele Icoane la Catedrala noastră Episcopală „Sfânta Treime”, tinerii, în procesiune, poartă Sfintele Icoane şi am făcut, conform tradiţiei, după Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, după citirea Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, am făcut procesiune cu Sfintele Icoane în jurul sfintei noastre Catedrale, în dangăt de clopot şi cântând cântările specifice Duminicii Ortodoxiei. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Din soborul slujitor au făcut parte Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social- filantropic şi misionar, Protos. Serafim Bilţ, eclesiarh, Pr. Prof. Florin Hoban, directorul Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Ionuţ Pleş, Pr. Adrian Morar, referent al Sectorului social-filantropic şi misionar, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Arhid. Dumitru Botiş, directorul serviciilor sociale al Eparhiei, Diac. Ioan Onuţ Păcurar, referent secretariat, Arhid. Petru Vasile Bud, Arhid. Vlad Nechita, Diac. Alexandru Cupşinar, Diac. Ionuţ Hotico și Diac. Daniel Pop.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de prof. Paula Bondre, şi Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois. La Chinonic a cântat o priceasnă adecvată Postului Mare preoteasa Ioana Andreea Botiş.

Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu Vicar, a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei.

După Sfânta Liturghie, credincioşii prezenţi au pornit, împreună cu soborul, într-o procesiune în jurul Catedralei, cu icoane în mâini, cu ripide, în sunetul clopotelor şi de toacă. Procesiunea s-a încheiat pe esplanada Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, unde au fost sfinţite icoanele şi rostite ecteniile de încheiere, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.

Sursa foto – Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu