Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 5 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 6 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 6 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 10 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 11 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 1 zi în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 1 zi în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 1 zi în urmă
În localitatea natală a președintelui PSD Maramureș, Viorica Dăncilă a fost zdrobită de Klaus Iohannis
Președintele social-democraților maramureșeni, instalat la cârmă chiar de Victor Ponta – dar și vicepreședinte al CJ Maramureș în 2015 – , asista pasiv cum candidatul partidului său era bătut în primul tur – și spulberat în al doilea – de out-siderul de atunci, Klaus Iohannis. În 2019, același președinte al PSD Maramureș – dar și vicepreședinte PSD și președinte al CJ Maramureș – asista neputincios cum, în primul tur, Klaus Iohannis (favoritul de această dată) a defilat în fața candidatului PSD, Viorica Dăncilă.
PSD – victorii în 14 localități
Asta înseamnă că din vreo 44 de primării (deținute pe față) și altele „pe sub masă” (prin primari care nu și-au dorit decât să atragă fonduri pentru comună), candidatul PSD, Viorica Dăncilă, s-a impus în vreo 14 localități, iar Klaus Iohannis în vreo 30. PSD nu a câștigat niciun municipiu, iar dintre orașe a câștigat doar în Șomcuta Mare. Însă cu un scor strâns: 36,53% – 33, 29% sau, în voturi, 1038 – 946. Cu puține excepții (Poienile de sub Munte, Satulung, Suciu de Sus și Șomcuta Mare, unde numărul voturilor pentru Dăncilă s-au apropiat de 1000), în celelalte localități în care s-a impus PSD, zestrea de voturi adusă partidului a fost la nivelul câtorva sute de voturi. Iată o situație sintetică:
Fiefuri PSD în care Viorica Dăncilă a pierdut
Social-democrații au pierdut – chiar și rușinos – în multe dintre unitățile teritorial-administrative considerate a fi fiefuri PSD. Dacă ne referim la zona de baștină a președintelui PSD Maramureș, Gabriel Zetea, observăm că el nu a reușit să-i convingă să voteze cu Dăncilă, nici pe consătenii din Viile Apei, nici pe concitadinii din Seini (cu primăriță PSD). Aici, Iohannis a spulberat-o pe Dăncilă 48,35% – 19,23% (în Seini) și 47,77% – 19,25% (în Viile Apei, care aparține de Seini, dar l-am luat separat pentru semnificația sa: e locul de naștere a liderului județean al social-democeraților, iar consătenii nu i-au dat deloc credit tânărului ajuns în funcție înaltă).
Iată și o situație – neexhaustivă – a localităților considerate a fi fiefuri PSD, în care candidatul Viorica Dăncilă a luat scoruri sub așteptări.
Am introdus în ecuație și Oncești-ul (care nu are primarPSD ”pe față”, pentru simplul motiv că multe paranghelii s-au desfășurat la ”Casa de Petreceri a Moroșenilor”, lucru care nu putea scăpa atenției localnicilor.
Sunt date bune pentru formațiunea condusă de Zetea pentru a face o analiză a rezultatelor. Analiză care nu a fost făcută după alegerile europarlamentare. Sau – dacă o fi fost făcută – acum se vede că a fost făcută degeaba.
Situații atipice
Trebuie precizat și faptul că în trei localități au câștigat alți candidați decât cei calificați în turul doi.
Astfel, candidatul UDMR Kelemen Hunor s-a impus în Câmpulung la Tisa (210 voturi față de 183 câte a obținut Iohannis) și în Coltău (427, față de 131 ale lui Iohannis). Iar în Ulmeni-ul primarului Lucian Morar s-a impus Theodor Paleologu (cu 1365 de voturi, reprezentând 45,89% din total), urmat de Kelemen Honor (16, 1% – 481 de voturi), Klaus Iohannis (16,03% – 477 de voturi) și Viorica Dăncilă (10,65% – 317 voturi). Trebuie remaracat că mai bine de jumătate dintre voturile lui Paleologu (adică 760) au provenit din Chelința (583 din totalul de 730, recte 79,86%) și Țicău (177 din totalul de 307, adică 57,65%). Asta ca să vedem platforma de pe care PMP a obținut 7,7% pe județ și are acum pretenții la funcțiile de prefect sau subprefect ori la vreun post de secretar de stat.