Editorialul de miercuri: Remember printre scriitori - 48 minute în urmă
Băiuțeni pe Himalaya – cultul pentru munte - 2 ore în urmă
Școala profesională Fărcașa a fost dotată cu echipamente moderne și mobilier nou - 2 ore în urmă
Echipamente moderne pentru secția de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie din cadrul Spitalului Județean Baia Mare - 3 ore în urmă
Gică Hagi – Legenda eternă a fotbalului românesc împlinește 60 de ani - 3 ore în urmă
Muzeul de Mineralogie Baia Mare vă invită să participați la lansarea oficială a expoziției interactive „Muzeul virtual” - 4 ore în urmă
5 Februarie – Maramureșul onorează ,,Asociațiunea pentru Cultura Românilor” - 4 ore în urmă
Ianuarie a fost o lună „de foc” pentru Salvamont Maramureș; Viața a 140 de persoane a fost salvată prin curajul lor - 4 ore în urmă
Sprijin financiar pentru agricultori - 4 ore în urmă
Simona Halep își încheie cariera legendară - 4 ore în urmă
În memoria martirilor neamului: În județul Maramureș, în Țara Lăpușului, are loc evenimentul de comemorare, a eroilor căzuți, în 1918. Ce s-a întâmplat atunci!
În memoria martirilor neamului! În județul Maramureș, în Țara Lăpușului, are loc evenimentul de comemorare, a eroilor căzuți, în 1918. Ce s-a întâmplat atunci!
Duminică, de la ora 12:30, vor fi comemorați martirii lăpușeni căzuți în masacrul din 5 decembrie 1918. Manifestările vor consta în slujbă de pomenire, depunere de coroane și cântece patriotice, arată autoritățile.
După amiază, începând cu ora 16:30, va avea loc aprinderea luminilor de Crăciun, în acorduri de colinde, în parcul din fața Casei de Cultură „Vasile Grigore Latiș”, iar cei mici și cuminți vor primi ceva dulce din partea moșului, mai arată autoritățile din Târgu Lăpuș.
Ce s-a întâmplat în 5 decembrie 1918! Iată o prezentare succintă! Oamenii din toată România sărbătoreau. Trecuseră abia câteva zile de la adunarea de la Alba Iulia, când Transilvania, Banatul, Crișana, Maramureșul și Sătmarul s-au unit cu Regatul României. Și cei din Târgul Lăpuș au ieșit în curtea școlii din piața centrală. Se bucurau împreună, cântau. Era 5 decembrie 1918. La poarta școlii erau doi membri ai gărzii române. Alte grupuri de câte 2 patrulau pe străzile orașului. În acest timp, la marginea orașului, grupul militar ungar sosit aici se pregătea de luptă. Cu baionetele pe arme, armele ținute înainte și degetul pe trăgaci înaintau pregătiți să asalteze orașul. La trecerea podului cel mare al orașului, au capturat plutonierul care se ocupa de securitatea oamenilor din Târgul Lăpuș. L-au obligat să meargă înaintea grupului cu sabia ridicată. Totul părea să fie sub controlul lui.
Când au ajuns în locul unde cei din Lăpuș erau adunați, ungurii au început să tragă. Măcelul s-a finalizat cu 60 de morți și peste 140 de răniți. Amintirile au rămas adânc impregnate în sufletele celor din Lăpuș. În felul acesta s-a ridicat monumentul pe care sunt trecute cu litere aurii, numele eroilor căzuți în acea zi. În memoria acestui masacru, an de an, de 5 decembrie, autoritățile din Târgu Lăpuș organizează un eveniment de comemorare a acestor martiri!
C.Ț.