19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 30 minute în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 38 minute în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 1 oră în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 2 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 2 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 6 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 12 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 14 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 18 ore în urmă
PS Iustin îndeamnă ca la miezul nopții, la cumpăna dintre ani, să citim cu toții, în genunchi, Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos - în urmă
In memoriam: Badea Nicolae Pițiș, Tezaur Uman Viu, ar fi împlinit azi 85 de ani
Azi, 13 martie, badea Nicolae Pițiș, Tezaur Uman Viu, ar fi împlinit 85 de ani. Acesta a fost foarte cunoscut pentru cântarea cu noduri, tehnică pe care puţini interpreţi populari o mai ştiu.
Cei de la Cetrul Culturii Tradiționale Maramureș au făcut o postare în memoriam pentru acest maramureșean autentic și atât de îndrăgit. O redăm mai jos:
„În 13 martie 1939, venea pe lume, în satul Lăpuș, Nicolae Pițiș, un talent care se naște o dată la o mie de ani. Am cercetat folclor în căsuța-i atipică, așa cum era și el de fapt.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, a avut bucuria de a-i imortaliza valoroasele piese muzicale realizand un CD cu Nicolae Pițis, album ce va rămane mărturie de acum înainte.
Am avut ocazia de a-l însoți în capitală pe Nicolae Pițiș în 2012, cand a fost ales tezaur uman viu, ridicand o sală întreagă în picioare, când a deschis gura să cânte cu noduri, Balada lui Pintea Viteazu!
L-am cunoscut pe badea Pițiș în perioada derulării proiectului de monitorizare a doinei.
Ţinând cu sfinţenie la buna păstrare a tradiţiei ancestrale, a cântat horea cu noduri incă din copilărie. A purtat cu demnitate şi eleganţă costumul popular. Mergea la câmp cu oile, s-a obișnuit de mic cu munca și cu greutățile vieții. Din acea perioadă Nicolae Pițiș a început să-și verse năduful, să-și cânte amarul prin horea cu noduri. De mic a înțeles profunzimea horilor, el încă din perioada copilăriei exteriorizându-și suferința prin doine, nu prin plâns. La câmp și în inima munților la stână, își putea da drumul la glas nestingherit, acolo reușind să dea frâu liber talentului și să deprindă cu adevărat această tehnică dificilă de a cânta cu noduri.
La Nicolae Pițiș sunetul doinelor cu noduri devenea strigat. Și tocmai în aceasta a constat unicitatea și genialitatea sa.
Prin doină şi-a exprimat profundele sentimente de dor, de jale şi de dragoste. Cântând horea cu noduri și-a dezvăluit lumea sa interioară, trăirile şi dispoziţiile sale. El şi-a doinit durerea, suferinţa, jalea, dorul şi tristeţea; şi când i-a fost bine prin doină şi-a cântat bucuria de a trăi. Atunci când cânta, o făcea cu toată ființa, nu doar cu mintea.
Arhaismul, sobrietatea, bunul gust și înalta ținută artistică au fost atribute firești și totodată garanții ale unui spectacol Nicolae Pițiș. Dar ceea ce este cel mai important, un spectacol Nicolae Pițiș a creat o imagine a dorului, o imagine a dealurilor, o imagine a vieții țăranului român anonim de odinioară.
Ne consolăm cu gândul că badea Nicolae și-a dres bine, bine glasul, și-a luat instrumentele, și îmbrăcat în costumul popular de mire dă spectacole nemaipomenite în Ceruri, printre îngeri!
Dumnezeu să te odihnească în pace! Ai fost un OM! Un mare OM!”, scrie Corina Isabella Csiszár.
Rapsodul maramureșean Nicolae Pițiș, simbol județean al culturii tradiționale românești, a trecut la cele veșnice pe 30 noiembrie 2022.
L.C.H.
Foto: Florin Avram
Citește și