Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 2 ore în urmă
„MICUL PRINȚ”, spectacol pentru oameni mari, la Teatrul Municipal- Secția Păpuși - 3 ore în urmă
Revelionul băimărenilor: Concert și foc de artificii cu ocazia trecerii în anul 2025 - 6 ore în urmă
Omagiu lui Mihai Borodi – o seară dedicată artei și frumosului la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” din Sighetu Marmației - 10 ore în urmă
Masca de sărbătoare din Maramureș – element remarcabil al teatrului popular - 10 ore în urmă
Noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 10 ore în urmă
„Dulcele copilăriei” și alte povești culinare: Ateliere gastronomice la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 12 ore în urmă
Peste 20 de cupluri din Târgu Lăpuș au sărbătorit nunta de aur - 13 ore în urmă
Slujire arhierească la Catedrala Sfântului Iosif Mărturisitorul din Sighet - 14 ore în urmă
Bastionul Măcelarilor, simbol reprezentativ al orașului Baia Mare - în urmă
În paza orașului: Istoria neștiută a Stației Meteo Baia Mare. Recordurile absolute ale vremii și vremurilor Maramureșului sunt aici (GALERIE FOTO)
La o distanță de aproximativ 7 km de centrul municipiului Baia Mare se află Aeroportul Internațional. La nici o aruncătură de băț de aerogară se află stația meteo care deservește reședința de județ a Maramureșului. Aici se încarcă datele care relevă, în mod real, din punct de vedere meteorologic, cea mai importantă așezare din nord-vestul României.
Întrucât Stația Meteo Baia Mare are un rol desăvârșit în economia zonei, se cuvine să dăm Cezarului ce este al Cezarului și să oferim informațiile furnizate de Agenția Națională de Meteorologie, prin Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord, cu privire la un loc special, care dă vremea exactă, așa cum ne place mereu să o spunem, în Baia Mare, cu ajutorul specialiștilor care trudesc zi și noapte în prelucrarea datelor.
Staţia Meteorologică Baia Mare este situată în nordul depresiunii submontane cu acelaşi nume la atitudinea de 186 m deasupra nivelului mediu al Mării Negre, în apropierea oraşului Baia Mare, în zona preorăşănească, la 8km distnţă de centrul oraşului. În apropiere, la doar 1 km distanţă, se află oraşul Tăuţii Măgherăuş. Biroul ca şi platforma meteorologică se află la aproximativ 500 m de râul Băiţa, afluent de dreapta al Someșului, respectiv 350 m de pista Aeroportului Internaţional Baia Mare.
Suprafaţa cu o uşoară inclinaţie E-V face parte dintr- un teritoriu întins, lipsit de arbori, folosit de Aeroclubul Român pentru activitaţile specifice. In N şi E orizontul este dominat de zona orografică a Munţilor Gutâi – Vf Pietroasa (1200 m), Vf Gutâiul Mare (1443 m), Vf Măgura (1240 m); in SE de Culmea Şatra (1040 m) şi Dealurile Preluca (790 m), iar spre S şi V topografia este data de culmi mai joase (Prâsnel, Culmea Codrului) situate la 25 – 40 km distanţă. Acestea împreună cu Prelucile închid depresiunea formând Jugul Intracarpatic.
# Poziţia actualã şi dotarea
Latitudine 47°39ʹ39ʺ, longitudine 23°28ʹ24ʺ, altitudine186 m. Staţia Meteorologică Baia Mare funcţionează în program continuu de observaţii, 24 de ore din 24, aceste observații fiind efectuate de personal calificat cu experienţă în domeniu. Se efectuează observaţii vizuale asupra urmatorilor parametrii: fenomene meteorologice, vizibilitate, nebulozitate totală şi parţială, genul norilor, depuneri de gheaţă. Începând din anul 2002 au intrat în dotare echipamente moderne de măsurare a parametrilor meteorologici şi anume o staţie automată care dispunea de senzori de măsurare a temperaturii aerului, umidităţii, presiunii atmosferice, precipitaţiilor, direcţiei şi vitezei vântului. De menţionat că anterior acestei date măsurătorile se făceau cu aparatură clasică. Din luna august 2019 au intrat în dotare echipamente de ultimă generaţie capabile să măsoare mai mulţi parametri printre care se pot aminti radiaţia globală, temperatura suprafeţei solului dar şi temperaturi ale solului în adâncime până la 100 cm. Prin activitarea lor, angajaţii staţiei furnizează ansamblul de date necesar Administratiei Naţionale de Meteorologie în elaborare prognozelor şi studiilor ştiinţifice.
# Repere istorice
Staţia Meteorologică Baia Mare şi-a început activitatea în anul 1871, prin efectuarea unor observaţii parţiale, fară o coodonare științifică. Observaţii mai elaborate sunt făcute din 1884. În intervalul 1954 – 1961 s–au efectuat observaţii climatologice la orele 8, 14, 20. Din anul 1961 se efectuează program climatologic şi sinoptic complet. Ȋn intervalele 01.09.1974 – 01.04.1991, 01.07.1993 – 01.08.1998 s-au efectuat observaţii şi măsurători agrometeorologice pentru culturile de pomi fructiferi, grâu, porumb, cartofi. Locaţiile staţiei meteorologice sunt cunoscute începând cu anul 1949, aceasta fiind: în centrul vechi al oraşului Baia Mare pâna în anul 1960. Începând cu anul 1960 staţia meteo funcţionează pe vechiul aeroport al oraşului de lângă comuna Recea pâna în anul 1968. Din anul 1968 staţia este amplasată pe Dealul Dura în incinta Staţiunii de Cercetare Pomicolă. În data de 06.12.2012 staţia este mutată în incinta Aeroportului Internaţional Baia Mare, unde funcţionează şi în momentul de faţă.
# Recorduri climatologice
Temperatura maxima: 39.5°C, înregistrată în data de 25 iulie 2012
Temperatura minima: -30.0°C, înregistrată în data de 10 februarie 1928
Cea mai mare cantitate de precipitaţii căzută în 24 de ore: 121.4mm în 13 mai 1970
Cea mai mare cantitate lunară de precipitaţii: 235.7mm în luna iunie 1974.
Cătă ȚINEGHE
Sursă foto și informații – Agenția Națională de Meteorologie, prin Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord.
Citește și