181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 4 ore în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 6 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 9 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 10 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 1 zi în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
În pelerinaj la Sfânta Cuvioasa Parascheva de la Iași vor putea merge doar cei care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă; Ce spun reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei
În urma deciziei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) care permite organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă, Pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a făcut câteva precizări, potrivit basilica.ro
„Arhiepiscopia Iașilor ia act de această decizie a autorităților. În esența ei, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva nu este afectată”, a transmis părintele Sturzu.
„Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie, ziua de prăznuire a ocrotitoarei Moldovei, va avea loc. Noi vom continua să ne organizăm pentru acei credincioși care vor putea participa, în speță cei din Iași”.
Preotul i-a îndemnat pe acei pelerini care ar fi vrut să ajungă la Iași „să folosească pentru rugăciune, pentru post, pentru o faptă bună timpul pe care l-ar fi dedicat călătoriei”.
„De exemplu, pot citi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, cu nădejdea că Dumnezeu le va asculta cererile cele bune și le va aduce mângâiere. Cu siguranță pentru acești pelerini va veni și clipa când vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaște”, a spus părintele Constantin Sturzu.
Măsura restrictivă a fost motivată de autorități prin faptul că riscul de infectare ar fi unul foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta cu mijloace de transport precum autocare.
Conform programului anunțat anterior deciziei CNSU, joi, 08 octombrie, moaștele Sfintei Parascheva vor fi scoase din Catedrală și așezate în baldachinul special amenajat pentru pelerinaj.