Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 2 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 2 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 12 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 14 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 14 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 1 zi în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 1 zi în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 1 zi în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 zi în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 1 zi în urmă
În Rogoz a fost înființat Grupul vocal ZESTREA; Acesta va contribui activ la promovarea tradițiilor, obiceiurilor, portului popular și a horilor
În Țara Lăpușului portul popular este îmbrăcat cu mare cinste, obiceiurile și tradițiile încă se păstrează, iar cântecele și dansurile sunt transmise cu mândrie din generație în generație. De aici provin numeroși meșteri populari de valoare și artiști îndrăgiți.
Comunitatea din Rogoz este una primitoare și implicată, aici putând fi regăsite toate cele precizate mai sus. De curând, aici s-a înființat Grupul vocal ZESTREA, la inițiativa prof. Adela Șanta. Aceasta este și coordonatoarea grupului, susținută fiind de soțul ei, prof. Marcel Both, care se ocupă de conducerea muzicală a repertoriului grupului.
„Grupul funcționează sub aripa Clubului de Artă ZESTREA din Baia Mare, instituție care mai are încă două grupuri vocale in componența sa, aici fiind vorba de Mlădițe Maramureșene și Mlădițe Lăpușene. Clubul de Artă ZESTREA Baia Mare are o bogata activitate artistică sub îndrumarea prof. coord. Adela Șanta și Marcel Both, având pe lângă cele trei grupuri vocale și elevi înscriși la cursurile de canto, tehnică vocală și instrumente muzicale.
Grupul vocal ZESTREA din Rogoz a fost înființat din dorința de a contribui activ la îmbunătățirea promovării tradițiilor, obiceiurilor, portului popular și a horilor din satul Rogoz, acesta fiind și satul meu natal.
Grupul numără 28 de membri până în prezent, având în componența sa rogojence talentate de toate vârstele. Din repertoriul grupului fac parte cateva hori din zona Lăpușului, urmează apoi îmbunătățirea acestuia cu colinde, cântece patriotice și pricesne. Primele momente artistice pe care Grupul vocal ZESTREA din Rogoz le va susține în perioada imediat următoare sunt: în cadrul Festivalului Horea în grumaz, care va avea loc la Tg. Lăpuș în data de 20 octombrie și în cadrul evenimentului Baloon Fiesta care va avea loc în perioada 24 – 27 octombrie la Rogoz”, informează prof. Adela Șanta.
Felicitări și mult succes!