Share
În trecut, vâltorile erau mașinile de spălat ale satului; Maramureșenii mai păstrează și astăzi aceste instalații de tehnică populară

În trecut, vâltorile erau mașinile de spălat ale satului; Maramureșenii mai păstrează și astăzi aceste instalații de tehnică populară

În Maramureș tradițiile și obiceiurile încă se păstrează. Azi aflăm mai multe despre vâltori și utilitatea lor. Pe vremuri, acestea erau mașinile de spălat ale satului. Chiar dacă acum lumea s-a mai modernizat, astfel de vâltori poți să întâlnești încă în satele maramureșene.

„Este uimitor să vezi cum, încă din timpuri străvechi, oamenii inventau lucruri care să le ușureze munca folosind puterea naturii.

În fiecare vară, în satele din Maramureș, se spală textilele groase. Cergile, țolurile și alte “derivate”, în general țesături din lână, care nu ar încăpea într-o mașină de spălat, ajung la vâltoare.

În trecut, vâltorile erau mașinile de spălat ale satului și înainte de orice mare sărbătoare, maramureșencele stăteau la rând la morile de apă pentru a reuși să își împrospăteze zestrea.

Rând pe rând, aceste vechi tehnologii, atât de simple și atât de natural concepute, au început să dispară. Astăzi sunt puține locurile în care mai avem ocazia să vedem cum arată și cum spală o vâltoare. Fără detergent, fără chimicale, doar cu puterea apei care curge, învârte și curăță orice tip de material.

Vâltorile au forma unor pâlnii cu diametrul de aproximativ 1,5 m. Sunt realizate din scânduri între care a fost lăsată o mică distanță pentru ca apa să se poată scurge. Prin intermediul unui canal, apa este deviată din cursul râului și dirijată până deasupra pâlniei unde cade sub forma unei mici cascade. În acea pâlnie se formează un vârtej foarte bine oxigenat care spală pe cale naturală, fără detergenți, textilele din fibre naturale.

Maramureșenii mai păstrează și astăzi aceste instalații de tehnică populară care constituie o dovadă a ingeniozității și adaptabilității locuitorilor.

Ori de câte ori veți ajunge în Maramureș, veți afla o altă poveste și o altă istorie a locului, deoarece se știe, poveștile locului nu se scriu, se transmit doar prin viu grai”, se precizează pe pagina Visit Maramureș.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu