În urmă cu 72 de ani, Iuliu Maniu se stingea în închisoarea din Sighetu Marmației - 42 minute în urmă
Se împlinesc 69 de ani de la uciderea lui Gheorghe Pașca din Săliștea de Sus – cel mai longeviv luptător anticomunist din Maramureș - 52 minute în urmă
Guvernul taie la jumătate fondurile pentru „Noua Casă” - 1 oră în urmă
Prof. dr. Ion Copoeru a susținut la Centrul Universitar Nord Baia Mare conferința „Întâlniri în sălbăticie. Un cadru conceptual pentru a investiga interacțiunile om-animal” - 1 oră în urmă
După 23 de ani de activitate, luptătorul băimărean Ionuț Rogoz anunță că se retrage; Ultimul său meci va avea loc în 24 mai - 2 ore în urmă
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare celebrează 85 de ani dela nașterea lui Leschian Vasile - 3 ore în urmă
Sighetu Marmației începe renovarea energetică cu fonduri europene - 3 ore în urmă
Investiții în viitorul comunei Mireșu Mare - 3 ore în urmă
Bugetul 2025 aprobat după 20 de ore de dezbateri intense - 3 ore în urmă
50 de ani de la aselenizarea Apollo 14 pe Lună - 3 ore în urmă
Incendiul Colectiv: Se împlinesc opt ani astăzi…
Incendiul Colectiv: Se împlinesc opt ani astăzi…
În seara de 30 octombrie 2015, la clubul Colectiv din București, situat în str. Tăbăcarilor nr. 7, sectorul 4, s-a desfășurat un concert organizat de trupa Goodbye To Gravity pentru a-și lansa noul album. Cu toate că evenimentul promitea să fie o ocazie de bucurie, un incendiu devastator a izbucnit în timpul concertului și s-a răspândit rapid. Această tragedie a avut consecințe grave, soldându-se cu un număr semnificativ de persoane decedate și rănite.
În cursul nopții de 30 octombrie 2015, Ministerul Afacerilor Interne a comunicat că în urma incendiului de la clubul Colectiv, 27 de persoane au pierit pe loc, iar alte 162 de persoane rănite au fost transportate la spitalele Floreasca, de Arși,Elias, Militar, „Sf. Pantelimon”, Județean Ilfov, „Sf. Ioan”, „Bagdasar-Arseni”, Municipal, Colțea, „Marie Curie” și „Grigore Alexandrescu”. Ulterior, 34 dintre cei răniți au fost transferați la clinici medicale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel și Elveția pentru tratament specializat. Această tragedie a continuat să aibă un impact devastator, iar la 14 martie 2016, numărul persoanelor decedate a ajuns la 65.
Pe 30 octombrie 2015, la clubul Colectiv din București, trupa Goodbye to Gravity susținea un concert în fața a sute de tineri. În timpul concertului, artificiile montate lângă scenă au cauzat un incendiu, iar acest eveniment tragic a dus la pierderea a numeroase vieți și la rănirea unui număr semnificativ de persoane. Pe 31 octombrie 2015, au fost raportate 27 de decese și aproximativ 200 de răniți, iar ancheta privind cauzele incendiului a început, incluzând acuzații de ucidere din culpă. Ulterior, la aproape 5 luni de la tragicul incident, numărul de decese a crescut la 64, inclusiv după ce unul dintre supraviețuitori s-a sinucis în 2017. Tragedia Colectiv a generat o amplă mișcare de protest în România și a atras atenția asupra problemelor legate de corupție, ineficiența autorităților și respectarea normelor de siguranță. Procesul legal a început în 2016, iar numeroși inculpați, inclusiv patronii clubului și responsabili de emiterea autorizațiilor, au fost trimiși în judecată. Victimele și familiile acestora au solicitat despăgubiri și sprijin medical pe termen lung. Ancheta a inclus cercetarea modului în care autoritățile au gestionat intervenția și îngrijirea victimelor. Incidentul a avut un impact semnificativ asupra societății române și a condus la modificări ale legislației privind siguranța la incendiu și la o mai mare conștientizare cu privire la importanța prevenirii unor astfel de tragedii.
Sentințe finale în dosarul Colectiv
Cristian Popescu-Piedone, fost primar al sectorului 4 și actual primar al sectorului 5: 4 ani de închisoare (în primă instanță: 8 ani și 6 luni de închisoare)
Aurelia Iofciu, șefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4: achitată (în primă instanță: 8 ani de închisoare)
Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sectorului 4: achitată (în primă instanță: 7 ani de închisoare)
Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sectorului 4: achitată (în primă instanță: 3 ani de închisoare cu suspendare)
Alin George Anastasescu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare (în primă instanță: tot 11 ani și 8 luni de închisoare)
Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 6 ani și 4 luni de închisoare (în primă instanță: 11 ani și 8 luni de închisoare)
Costin Mincu, patron Colectiv: 8 ani de închisoare (în primă instanță: 11 ani și 8 luni de închisoare)
Viorel Zaharia, pirotehnist: 6 ani și 10 luni de închisoare (în primă instanță: 9 ani și 8 luni de închisoare)
Marian Moise, pirotehnist: 6 ani și 10 luni de închisoare (în primă instanță: 10 ani de închisoare)
Daniela Ioana Niță (decedată), patron al firmei de artificii: încetează procesul (în primă instanță: 12 ani și 8 luni de închisoare)
Cristian Mihai Niță, administrator al firmei de artificii: 2 ani și 6 luni cu suspendare (în primă instanță: 3 ani și 6 luni de închisoare)
Antonina Radu, pompier ISUBIF: 8 ani și 8 luni de închisoare (în primă instanță: 9 ani și două luni de închisoare)
George-Petrică Matei, pompier ISUBIF: 8 ani și 8 luni de închisoare (în primă instanță: 9 ani și două luni de închisoare)
DirectMM.ro
Surse – agerpres.ro, digi24.ro, wowbiz.ro