Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 4 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 5 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 6 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 7 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 8 ore în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 8 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - 12 ore în urmă
Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 15 ore în urmă
Opt ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureșului și Sătmarului - 16 ore în urmă
La Sighetu Marmației debutează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” - 17 ore în urmă
Inedit: În Băiuț se va înființa prima rezervație de zimbri din Maramureș
Un proiect inedit urmează să fie implementat în județul nostru. Mai exact, în comuna Băiuț va fi înființată prima rezervație de zimbri.
Zimbrul este și un simbol al Maramureșului, acesta aflându-se reprezentat pe stemă.
În ședința de luni, 22 ianuarie, autoritățile județene au adoptat studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici și devizul general estimativ pentru acest obiectiv.
„Practic, prin acest proiect vom readuce zimbrul în județul nostru, animal care a trăit în pădurile maramureșene până în jurul anilor 1800. Zimbrul este simbol identitar al Maramureșului, pe care îl regăsim și în stema județului nostru.
Rezervația de zimbri pe care o realizăm în comuna Băiuț va cuprinde zona de acces la rezervație, punctele de plată și observare a zimbrilor, loc de odihnă, clădirea administrativă, punctul de belvedere și rezervația în sine.
În prima fază vom avea 5 zimbri la Băiuț, iar ulterior vom dezvolta rezervația, astfel încât să contribuim direct la conservarea acestei specii. Prezența zimbrilor în rezervația de la Băiuț va atrage și noi turiști în Maramureș, care vor dori să observe și să vadă acest animal falnic în habitatul lui propriu”, precizează Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.
Pe rețelele de socializare comentariile privind acest subiect sunt pozitive. Iată câteva:
„Frumos! Cu siguranță va fi un loc în inima naturii, îndrăgit mai ales de cei mici!”; ” Felicitări! Cu siguranță un punct de atracție pentru turismul maramureșean, dar și pentru noi”; „Ceva extraordinar! Felicitări și mult succes!”.
Momentan, la nivel național există doar cinci rezervații de zimbri.