DSP așteaptă 30 de ani, cancerul nu așteaptă deloc - 3 minute în urmă
S-a stins Val Kilmer, actorul cu roluri memorabile în ”Top Gun”, ”The Doors” și ”Batman Forever” - 38 minute în urmă
Cinci minore românce, Jean-Claude Van Damme și un scandal care cutremură lumea filmului - 1 oră în urmă
Peste 45 de premii și mențiuni obținute de elevii de la „Lucaciu” la concursurile și olimpiadele de limba română - 2 ore în urmă
Tinerii din Dumbrăvița, coordonați de pr. Bogdan Ciocotișan, au participat la masa rotundă cu tema „Istorie, identitate și cultură locală în Parohia Ortodoxă Dumbrăvița în ultimii 100 de ani” - 2 ore în urmă
Șase elevi de la „Șincai” s-au calificat la Olimpiada Națională de Chimie - 2 ore în urmă
Numeroși elevi de la Colegiul de Arte Baia Mare vor participa la faza finală a Olimpiadei Naționale de Arte Vizuale, Arhitectură, Design și Istoria Artelor - 2 ore în urmă
Maramureșean prins conducând sub influența alcoolului și fără permis o mașină cu numere false - 4 ore în urmă
Deepfake – o amenințare digitală greu de detectat, avertizează Directoratul de Securitate Cibernetică - 5 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Vizita patronului trustului de presă Mirror la Solotvino (I) - 5 ore în urmă
Informarea emisă de meteorologi: Săptămâna în aria naturală maramureșeană va fi cu adevărat caracteristică „lui Făurar”! Sfaturi de la specialiști!
Informarea emisă de meteorologi: Săptămâna în aria naturală maramureșeană va fi cu adevărat caracteristică „lui Făurar”! Sfaturi de la specialiști!
Administrația Națională de Meteorologie a emis informări de specialitate cu privire la situația valabilă în țara noastră în intervalul viitor! Astfel, avem 2 atenționări meteorologice în vigoare!
Codul
Avem un cod galben care are ca fenomene vizate și zone afectate: transport de zăpadă, viscol, în Carpații Meridionali și Orientali. Interval de valabilitate: 05 februarie, ora 10 – 06 februarie, ora 20. În Carpații Meridionali și Orientali, local și temporar va mai ninge, iar vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 60…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 80…90 km/h. Vor fi perioade cu transport de zăpadă, viscol și vizibilitate redusă.
Valul
Dar ce e mai important abia acum urmează! Avem în vigoare informare meteorologică de val de frig, valabilă în intervalul 5-10 februarie 2023! În intervalul menționat vremea va fi rece în toate regiunile, cu temperaturi maxime preponderent negative. Va fi ger noaptea și dimineața în regiunile intracarpatice, dar pe arii mai restrânse și în restul teritoriului. Temperaturile minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între -14 și -4 grade, izolat mai scăzute până spre -20…-18 grade. Vântul va avea intensificări în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei, amplificând senzația de frig. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie arată că va actualiza prezentul mesaj.
Recomandări speciale
Avand in vedere prognoza meteorologica de racire a vremii, ger si temperaturi negative, CJSU Maramureș recomanda cetatenilor sa nu expuna la frig si sa evite sederea indelungata afara. Daca sunt nevoiti sa o faca atunci trebuie sa se îmbrace adecvat si sa nu iasa din casa fara manusi, caciula, fular, aosete groase (din bumbac sau lana). Incaltamintea trebuie sa aiba talpa groasa si sa fie bine captusita. O atentie deosebita trebuie acordata copiilor si persoanelor varstnice care pot prezenta probleme de sanatate si degeraturi ale mainilor si picioarelor in aceasta perioada. De asemenea, vantul acentueaza senzatia de frig. Persoanele cu afectiuni cardio-respiratorii reprezinta o alta categorie care trebuie să se ferească de ger. Expunerea indelungata la temperaturi extreme negative poate agrava aceste boli. Trecerea bruscă de la ger la căldura poate favoriza apariţia şocului cardiac sau a accidentului vascular cerebral. Printre bolile provocate sau agravate de frig se mai numara bolile pulmonare si reumatismul. Nu se recomanda transportarea copiilor pe distante lungi in vehicule fara incalzire si nu trebuie sa ii lasati sa astepte sau sa ii uitaţi in autovehicule parcate. Temperaturile negative extreme pot cauza persoanelor degeraturi, hipotermii sau boli respiratorii. Specialiştii în medicina mentioneaza ca organismul uman tinde sa-si mentina o temperatura constanta prin autoreglare, insa cu toate acestea cu cat temperatura mediului este mai scazuta, cu atat mai mare este pierderea termica. Daca la vremea geroasa se adauga fenomene ca umezeala, vantul sau alti factori, acest proces creste exponential. In acest context, medicii sfatuiesc populatia sa evite, in perioada cu ger persistent si temperaturi negative, consumul de bauturi alcoolice si recomanda o alimentaţie corecta bazata pe proteine, legume, fructe, respectiv consumarea de lichide în cantitate suficienta (apă, ceai, supa calda). Evitaţi consumul de bauturi alcoolice. Alcoolul provoaca dilatarea vaselor de sange, ceea ce duce la cresterea circulatiei la nivelul pielii si pierderea caldurii extrem de rapid.
C.Ț.