File de istorie: Cum și-au construit românii din orașul Baia Sprie prima biserică - 1 oră în urmă
Campioana Cupei Balcanice, Maria Ioana Constantin, revine pe Pârtia Olimpică Borșa; Va împărtăși copiilor și tinerilor pasiunea pentru schi - 1 oră în urmă
„Zece povești pitice” la Școala Gimnazială „Avram Iancu” - 2 ore în urmă
17 percheziții pentru destructurarea unei rețele de trafic de droguri din Baia Mare - 2 ore în urmă
Îngrijorător: Creștere alarmantă a cazurilor de agresivitate verbală și fizică la UPU Baia Mare - 3 ore în urmă
Schimb administrativ între Primăria Baia Mare și Consiliul Județean Maramureș - 3 ore în urmă
CS Minaur Baia Mare întâlnește CS Măgura Cisnădie - 3 ore în urmă
Europa League: FCSB vs. PAOK - 3 ore în urmă
Se lansează Proiectul Eparhial „Primăvară în cimitirul parohial” - 3 ore în urmă
În Făurești se organizează șezătoare - 6 ore în urmă
Îngrijorător: Creștere alarmantă a cazurilor de agresivitate verbală și fizică la UPU Baia Mare
Un incident a avut loc ieri, 12 februarie, la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.
În timpul tratamentului, ”brusc și neprovocat”, un pacient a lovit asistentul.
”În jurul orei 14.30, un pacient cu vârsta în jur de 20 de ani, aflat în perioada tratamentului, brusc și neprovocat, în timp ce asistentul îi administra tratamentul, a tăbărât cu pumnii asupra acestuia, aplicându-i lovituri la nivelul capului. Ulterior a sărit de pe targă spre celelalte cadre medicale aflate în zona de tratament. Asistentul șef de tură a intervenit, încercând să aplaneze conflictul, moment în care pacientul în cauză a sărit cu pumnii și asupra acestuia.
Pacientul a fost imobilizat de personalul medical și de paza instituției, și, ulterior, au fost anunțate organele legii, în speță jandarmii. Pacientul a beneficiat în continuare de tratamentul medical, iar asistenții agresați nu au dorit să părăsească locul de muncă, alegând să își continue activitatea”, parcurge filmul evenimentelor dr. Dacian-Marcel Juca – medic șef UPU-SMURD la Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș”.
Evenimentul a stârnit panică în rândul cadrelor medicale cu atât mai mult cu cât în tura respectivă erau doar doamne doctor. Chestionat în legătură cu motivul care ar fi stat la baza incidentului, dr. Dacian-Marcel Juca a menționat: ”Presupunem o intoxicație cu substanțe psihoactive și tulburări comportamentale de ordin psihic”.
Evenimentul de ieri nu reprezintă, din nefericire, o raritate la Unitatea de Primiri Urgență.
”Ne confruntăm cu o creștere alaramantă a cazurilor de agresivitate verbală și fizică. De altfel situațiile de agresivitate verbală au ajuns să fie la ordinea zilei. Asta în condițiile în care volumul de muncă a crescut de la începutul anului. Avem o medie de 288 de pacienți în 24 de ore. Cu un vârf de 387 de pacienți în 24 de ore”, specifică dr. Dacian-Marcel Juca.
Timpul mediu de așteptare în ianuarie 2025: 80 de minute. În timpul zilei UPU este deservit de patru medici pentru adulți și doi pentru pediatrie, pentru ca pe timpul nopții trei medici pentru adulți și unul pentru pediatrie să se ocupe de urgențe (majore și minore) și resuscitare.
Chiar și așa, media de așteptare la UPU este sub media națională de 120 de minute, după cum subliniază dr. Dacian-Marcel Juca: ”Timpul mediu de așteptare calculat pentru luna ianuarie a acestui an, o lună care a fost extrem de aglomerată cu circa 11.800 de pacienți, a fost de 80 de minute. Repet: media de așteptare. Ceea ce înseamnă că un pacient poate aștepta un minut, altul șase ore…Se lucrează efectiv la foc continuu”.
Medicul șef UPU-SMURD de la Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” a subliniat că absolut toți pacienții sunt consultați, nimeni nefiind refuzat. ”Facem apel doar la bun simț, răbdare și respect față de pacientul care a intrat în fața dumneavoastră, pentru că asta înseamnă că a fost considerat o urgență mai mare. Se lucrează efectiv la foc continuu. Uneori colegii mei abia dacă apucă în cele 12 ore să mănânce ceva în fugă. Pentru că la UPU nu există noțiunea de pauză. Noi nu cunoaștem acest termen. Ceea ce nu este normal”, precizează dr. Dacian-Marcel Juca.
Pentru a-și putea desfășura munca în bune condiții dr. Dacian-Marcel Juca solicită sprijin din partea autorităților ”pentru găsirea unor soluții reale și viabile de decongestionare a serviciilor de urgență, de protecție a personalului care lucrează în serviciile de urgență, pentru dotarea materială cu aparatură și medicația necesare și, nu în ultimul rând, pentru educarea cetățenilor”.