Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 7 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 8 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 8 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 9 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 10 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 10 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 14 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 1 zi în urmă
Într-o zi de 15 august este sărbătorită Ziua Marinei
Ziua Marinei Române este o sărbătoare civilă și militară, aniversată pe 15 august, în fiecare an. Acest eveniment coincide cu sărbătoarea creștină a Adormirii Macii Domnului, considerată ocrotitoarea marinarilor. Această tradiție de a sărbători Ziua Marinei Române pe data de 15 august, odată cu sărbătoarea Praznicul Adormirii Maicii Domnului, a fost reluată după anul 1990. Ziua Marinei Române a fost marcată prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, iar începând cu anul 2009 a fost declarată sărbătoare națională.
Anul 2024 marchează împlinirea a 122 de ani de datină marinărească. Această dată are un caracter foarte important, căci tinde spre noi înfăptuiri și noi speranțe de modernizare a Marinei Române. Ziua Marinei Române a fost instituționalizată pe 15 august 1902, ca onomastică a marinarilor din România de Sfânta Maria Mare. În acest an a fost prima dată când a fost sărbătorită această zi. Acest eveniment are un caracter aparte de festival al mării și al spiritualității marinărești. Ziua Marinei Române a fost proiectată la început ca o festivitate națională, cu un program deosebit de atractiv și pitoresc. Printre elementele care definesc programul acestui eveniment se află ceremonialul militar al întâmpinării oficialităților, arborarea pavilionului și a marelui pavoaz, acompaniate de notele sobre are Imnului Național, dar și de salvele de salut, serviciul religios, parada navală și aviatică, precum și defilarea Gărzii de Onoare.
Lăcrimioara ZOTA