Share
2 noiembrie – Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului

2 noiembrie – Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului

Anual, în ziua de 2 noiembrie este marcată violenţa, bullying-u la şcoală și cyberbullying-ul. În toată lumea,copiii şi adolescenţi se confruntă, în fiecare zi, cu violenţa şcolară şi bullying-ul, inclusiv cyberbullying-ul, fiindu-le afectate astfel sănătatea, bunăstarea şi educaţia. În 2019, în cadrul celei de-a 40-a Conferinţe Generale a UNESCO, desfăşurată la Paris, prima zi de joi a lunii noiembrie a fost proclamată drept Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului în şcoli, inclusiv a cyberbullying-ului. Prima ediţie a acestei zile a avut loc în 2020. Bullying-ul este mai degrabă un tipar de comportament şi mai puţin un incident izolat. De obicei, copiii care hărţuiesc au un statut social perceput ca fiind superior sau se află într-o poziţie de putere, precum copiii care sunt mai mari, mai puternici sau cei care sunt percepuţi a fi populari.  Această zi are ca scop sensibilizarea publicului cu privire la problemele de bullying și violență care apar în școli și promovarea unui mediu școlar sigur și sănătos pentru toți elevii. În lume, această zi este marcată prin organizarea de evenimente și campanii de sensibilizare.

În țara noastră există mai multe inițiative care promovează educația pentru democrație și cetățenie activă în școli. De exemplu, proiectul „Școala pentru Democrație”, organizat de Expert Forum, își propune să încurajeze gândirea critică și cetățenia activă în comunitățile locale prin susținerea profesorilor care predau cursuri din sfera educației pentru democrație. Există mai multe organizații neguvernamentale care organizează campanii și evenimente de sensibilizare cu privire la problemele de bullying și violență în școli. Ziua internațională împotriva violenței și a bullyingului la școală este o ocazie importantă de a promova un mediu școlar sigur și sănătos pentru toți elevii. Este important ca elevii să fie educați cu privire la problemele de bullying și violență și să fie încurajați să ia parte la activități care promovează respectul și toleranța, pentru construirea unor comunități școlare sigure și incluzive.

Cyberbullyingul înseamnă bullying prin folosirea tehnologiilor digitale şi are loc pe reţelele de socializare, pe platformele de schimb de mesaje, platformele de jocuri şi pe telefoanele mobile. Este vorba despre un comportament repetat cu scopul de a-i speria, înfuria sau umili pe cei vizaţi. Printre exemple se numără: răspândirea minciunilor sau postarea de fotografii jenante ale cuiva pe reţelele de socializare; transmiterea de mesaje supărătoare sau de ameninţări prin platformele de schimb de mesaje; copierea identităţii unei persoane şi transmiterea în numele acesteia de mesaje răuvoitoare cuiva.

LăcrimioaraZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu