Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 4 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 5 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 9 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 10 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 10 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 14 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 14 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 15 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 15 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
ALARMANT. 3% dintre liceenii maramureșeni au consumat marijuana sau canabis în ultima lună
DRAME PROVOCATE DE DROGURI. În septembrie 2019, un elev olimpic al unui colegiu de prestigiu din Baia Mare a avut niște cu probleme cu poliția. Alimentase mașina cu combustibil în municipiu fără să plătească. Sesizată, poliția a organizat un blocaj în Șomcuta Mare, pe care liceanul și însoțitorul său l-au ”spart”. A început urmărirea lor, fiind somați legal la ieșirea din Mesteacăn.
Pentru că șoferul-licean nu s-a supus somațiilor polițiștilor, au fost executate focuri de avertisment, atât în plan vertical, cât și la nivelul pneurilor. Dar tânărul și-a continuat deplasarea până în Ileanda, unde iar a ignorat semnalele polițiștilor. La puțină vreme a intrat în coliziune cu un autoturism condus regulamentar de un bărbat din Oradea. Până la urmă a fost prins (vezi foto stânga): la volan a era un adolescent de 18 ani, care deținea permis de conducere de câteva luni.
Nu era un infractor de profesie și nici un licean oarecare: era fiu de cadre didactice și fost olimpic la matematică. Testarea a arătat că nu băuse, dar consumase droguri. Pe acest fond a ajuns dintr-un elev de mare perspectivă un infractor la modul cât se poate de concret. Spre disperarea părinților care vedeau – și aveau toate motivele s-o facă – un altfel de viitor pentru copilul lor dotat. E doar un exemplu dintre multele drame pe care consumul de substanțe psihoactive le creează în județ. Pericolul e lângă noi, nu în filmele de pe ecrane sau de la televizor.
Iluzia ”doar nu ni s-o întâmpla chiar nouă”
De regulă, familia încă ignoră riscul pe care îl reprezintă consumul de droguri, pe păgubosul principiu: ”nu ni s-o întâmpla chiar nouă”. Uite că se întâmplă. Am pornit de la un exemplu care a ajuns la cunoștința publică. Mai sunt multe altele, care nici nu trebuie să devină de notorietate publică, fiindcă e vorba ”de-ale tinereții valuri!” și de adolescenți care nu trebuie stigmatizați, ci … recuperați. Și chiar pot fi recuperați. Prima condiție e să nu vârâm capul în nisip precum struții și să ignorăm fenomenul care, din păcate, există în Maramureș. Și e în creștere.
Iar dacă venim la zi, aflăm că în miezul zilei de 17 ianuarie, unui maramureșean de 23 de ani i s-au găsit în mașină un plic cu aproape 8 grame de marijuana. Și veți fi surprinși să aflați că 3% dintre liceenii maramureșeni au consumat marijuana în ultimele 30 de zile!
Un studiu care ne pune pe gânduri
Spre cinstea lor, sunt și entități locale care au studiat cu atenție fenomenul, pentru a-i stabili dimensiunea și pericolul pe care îl reprezintă. Așa a rezultat dintr-un studiu realizat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Maramureș, la final de 2018. E un studiu făcut pe 1099 de elevi din clasele V – XII (1040 de liceeni și 59 de școlari), având vârsta cuprinsă între 11 și 19 ani de la șase colegii/licee și o școală gimnazială din Maramureș:
- Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” Baia Mare (301 elevi)
- Colegiul Tehnic ”C. D. Nenițescu” Baia Mare (220)
- Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny” Baia Mare (152)
- Liceul Pedagogic ”Regele Ferdinand! Sighetu Marmației (183)
- Liceul ”Taras Sevcenko” Sighetu Marmației (33)
- Liceul Tehnologic ”Traian Vuia” Tăuții Măgherăuș (79)
- Școala Gimnazială nr. 2 Sighetu Marmației (59)
Metoda de cercetare utilizată a fost ancheta sociologică, realizată pe bază de chestionar. Datele au fost colectate în perioada 12 noiembrie – 20 decembrie 2018. Dintre cei 1099 de respondenti, 51% au fost de sex feminin, 46% – de sex masculin, iar 2% nu au precizat sexul; 60,9% au fost din mediul urban și 39,1% din mediul rural.
Chestionarele au aplicate de către profesorii consilieri școlari care își desfășoară activitatea în cadrul cabinetelor școlare de asistență psihopedagogică din unitățile de învățământ cuprinse în eșantion. Datele au fost prelucate pe îndelete și în a doua parte a anului trecut au fost făcute publice. Spicuim dintre ele pe cele mai interesante.
ACCES. 28% dintre respondenți spun că e foarte ușor sau destul de ușor să obțină droguri și 21% – că le e dificil și foarte dificil să le obțină.
SURSE. Cele mai frecvente surse de obținere a drogurilor sunt dealerii (traficanții) – 47% și cunoscuții, prietenii sau colegii de școală – 41%
CONSUM. Poate cea mai îngrijorătoare constatare relevată de sondajul efectuat în rândul adolescenților cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani e faptul că 3% au consumat marijuana sau canabis în ultimele 30 de zile.
CUNOȘTINȚE CARE CONSUMĂ DROGURI. Aproape jumătate dintre respondenți cunosc pe cineva care consumă droguri: 21% cunosc 1 sau 2 persoane: 11% – cunosc 3 până 5 persoane; peste 9% – cunosc între 6 și 9 persoane consumatoare de droguri. Trebuie subliniat și faptul că a trecut un an de la culegerea datelor, perioadă în care tendința nu a dat deloc înapoi, dimpotrivă.
Comparația cu Europa încă ne e favorabilă
ESPAD (The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) e studiul care monitorizează problematica și comportamentelede consum în rândul elevilor de 16 ani de la nivel european. Ultimul a fost realizat în 2015 și releva că, la nivel european. 11% dintre elevii de 16 ani erau consumatori de droguri, iar 30-38% au consumat droguri, experimental, o dată sau de două ori. În ceea ce ptrivește consumul de marijuana sau canabis de-a lungul vieții, media europeană e de 16%. Noi îi depășim pe europeni doar la consumul de țigări obișnuite, în rest aflându-ne sub media europeană. Și nici nu dorim să-i ajungem din urmă (A.G).