Share
Analiza ISJ Maramureș: “Se constată că Inspectoratul Școlar Județean nu taie ore, nu desființează clase”; “Acuzele sunt neproductive”

Analiza ISJ Maramureș: “Se constată că Inspectoratul Școlar Județean nu taie ore, nu desființează clase”; “Acuzele sunt neproductive”

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Maramureș vin, prin intermediul unui comunicat de presă, cu o analiză și constatări referitoare la numărul de clase a IX-a din anul școlar viitor.

„Premergător întocmirii proiectului planului de școlarizare, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, s-au derulat activități de analiză a situației actuale din școlile județului, s-a consultat legislația în vigoare, s-au efectuat vizite în unități de învățământ, s-a discutat cu directori de unități școlare, cu parteneri economici, cu sindicatele (Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș și Sindicatul din Învățământul Preuniversitar „Spiru Haret” Maramureș) și cu reprezentanți ai comunităților locale”, au arătat reprezentanții instituției.

Analiza premergătoare întocmirii propunerii planului de școlarizare pentru județul Maramureș a vizat și aspecte privind situația demografică. „S-a constatat, astfel, o scădere a numărului de elevi din județul Maramureș, care vor începe clasa a IX-a în anul școlar 2021-2022, cu 1391 (50 de clase) (n.red. – 28% din total) față de anul școlar 2020-2021. Totodată, un mare număr de elevi de clasa a VIII-a, din Ieud, Sălişte, Săcel aleg școli din Baia Mare și Sighetu Marmației; elevii din zona Poienile de sub Munte se orientează înspre Vişeu de Sus, Baia Mare și Sighetu-Marmației; din Zona Seini către Baia Mare; din localitățile Baia Sprie și Tăuţii-Măgherăuș optează pentru Baia Mare. În plus, tot mai mulți elevi din zona Borşa –Vişeu – Moisei aleg licee din Cluj-Napoca”, au mai arătat reprezentanții ISJ Maramureș.

„Din această analiză a situației prezente, se constată că Inspectoratul Școlar Județean Maramureș nu taie ore, nu desființează clase. Noi înțelegem și respectăm atât dreptul elevilor din întregul județ de a studia, cât și calitatea actului didactic practicat de colegii noștri. Suntem convinși că etichetările și acuzele sunt neproductive și ne exprimăm încrederea în depășirea împreună a situației, create prin: imposibilitatea realizării la nivelul județului Maramureș a unui număr de 50 de clase a IX-a, pentru anul școlar 2021-2022; existența unui dezechilibru între învățământul teoretic, tehnologic și profesional; existența unui număr mare de ore în sistemul plata cu ora, la nivelul unităților de învățământ; distribuirea nefondată a unor specializări/ calificări în unele unități de învățământ; abordarea dezechilibrată a planului de școlarizare pentru unele unități de învățământ; orientarea insuficientă către învățământul profesional (dual)”, au explicat reprezentanții ISJ Maramureș.

„Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș analizează, pentru fiecare unitate de învățământ, propunerile, pe baza criteriilor enunțate anterior, poate opera modificări și întocmește Proiectul planului de școlarizare la nivel județean, pe care îl înaintează spre aprobare Ministerului Educației. Ca orice proiect, acesta comportă ajustări, dacă legislația suferă schimbări. În condițiile în care vor exista prevederi legislative care să permită modificări, unitățile de învățământ vor fi anunțate cu privire la conținutul acestora, pentru a fi operaționalizate în mod optim, prin colaborare și comunicare”, au mai arătat reprezentanții ISJ Maramureș.

Vezi comunicatul de presă integral emis de ISJ Maramureș

Rezumat al analizei cifrei de școlarizare an scolar 2021-2022 în Maramureș

Date suplimentare din analiza cifrei de școlarizare an școlar 2021-2022 în Maramureș

DirectMM.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu