Share
Aproximativ 300 de membri ai Sindicatului Liber din Învățământ au protestat vineri în Baia Mare

Aproximativ 300 de membri ai Sindicatului Liber din Învățământ au protestat vineri în Baia Mare

Aproximativ 300 de membri ai Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș (SLI MM) au participat vineri, 24 martie, la acțiunea de pichetare a Instituţiei Prefectului Judeţul Maramureş.

„SLI MM este singurul sindicat din învățământul maramureșean care a luat atitudine organizând proteste pentru neaplicarea legii salarizării în Educație, acțiunea de astăzi fiind cea de a treia pe care SLI MM a bifat-o în județ în mai puțin de un an și jumătate. La acestea se adaugă și participarea membrilor SLI MM la acțiunile de protest ale Federației Sindicatelor Libere din Învățământ în București.

Proiectul noii legi a salarizării este finalizat, dar ne revoltă secretomania Guvernului și lipsa de comunicare cu partenerii de dialog social, pentru că, așa cum spune legea, suntem „parteneri de dialog”, nu factor decizional. La nivel național, s-a stabilit un calendar al acțiunilor de protest – pichetare prefecturi, miting la Guvern și grevă generală – ceea ce înseamnă că vremea negocierilor a trecut”, a punctat prof. Ioana Petreuș, președintele SLI MM.

Revendicările SLI MM vizează: aplicarea integrală a prevederilor Legii salarizării nr. 153/ 2017 – personalul nedidactic, care acum are un salariu între 1.700 și 2.000 lei trebuie să mai primească 8%; creșterea veniturilor personalului auxiliar și a personalului cu funcții de conducere (aceste categorii nu au mai beneficiat de majorări din anul 2019, salariul unui director a ajuns să fie mai mic decât alte salarii din unitatea școlară); elaborarea Regulamentelor pentru sporuri și normative; indexarea salariilor în raport cu rata inflației; o poziție onorantă pentru întreg personalul din învățământ în noua grilă de salarizare etc.

”Realitatea ne demonstrează că sistemul național de învățământ se confruntă cu numeroase probleme, multe dintre ele fiind cauzate de neglijarea de către factorii decizionali a neajunsurilor din sistem, semnalate, în mod constant, de Federația sindicatelor Libere din Învățământ. Una dintre cele mai acute probleme cu care se confruntă salariații din învățământ este cea legată de salarizare, motivarea resursei umane din învăţământ fiind condiţia primordială pentru a avea un sistem de educaţie performant în România. Pentru guvernanţi, trebuie să fie un semnal de alarmă serios faptul că în România creşte numărul profesorilor necalificaţi, categorie care nu se regăseşte în nicio ţară membră a UE şi nu numai”, a subliniat Ioana Petreuș, președintele SLI MM.

De asemenea, SLI MM şi-a exprimat astăzi nemulţumirea faţă de nerezolvarea problemelor salariale ale personalului nedidactic, cerinţa fiind aceea ca salariile acestei categorii profesionale să fie majorate la nivelul maxim prevăzut de Legea 153/ 2017. SLI MM reamintește faptul că aceşti salariaţi au venituri, în medie, de aproximativ 2.000 de lei lunar, ceea ce înseamnă că aceşti oameni sunt condamnaţi la sărăcie extremă.

Toate aceste revendicări, dar și fluturași de salariu al personalului nedidactic au fost prezentate prefectului județului pentru a fi transmise direct Guvernului.

În cazul în care solicitările sindicaliștilor rămân fără rezolvare, angajaţii din educaţie vor recurge și la alte forme de protest, inclusiv declanșarea grevei generale, în ultima decadă a lunii mai.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu