„Jurnalul Fericirii”, opera lui Nicolae Steinhardt, a fost tradus în engleză; Lansarea cărții a avut loc la New York - 4 ore în urmă
Ce parcări din Baia Mare trec în regim de „Parcare publică cu plată” - 4 ore în urmă
La Băiuț se organizează o nouă ediție a concursului de lenkere și săniuțe - 4 ore în urmă
CS Minaur Baia Mare: Criza financiară și viitorul incert al clubului - 4 ore în urmă
Kaufland deschide un nou magazin în Baia Mare - 5 ore în urmă
ISU Maramureș a dat startul competițiilor sportive dedicate - 6 ore în urmă
Cenaclul „Rivulus Dominarum” și-a deschis porțile - 6 ore în urmă
Elevii de la LPS Baia Mare, în excursie tematică la Izvoare - 6 ore în urmă
20 februarie – Omagiu academicianului Mircea Malița la aniversarea zilei sale de naștere - 6 ore în urmă
Ger năprasnic în Maramureș - 6 ore în urmă
Atelier de luterie la Colegiul de Arte Baia Mare
Ieri, 17 februarie, elevii Colegiului de Arte Baia Mare au avut ocazia să participe la un Atelier de luterie, unde au descoperit procesul de fabricație al instrumentelor cu coarde. Activitatea a fost susținută de Mare Claudiu, maestru lutier specializat în construcția de viori, viole și violoncele, și de Vezendan Ioan, maestru în confecționarea arcușurilor, ambii din Reghin, orașul viorilor.
Elevii de la secția Muzică, alături de colegii lor de la Arte Plastice, Arhitectură și Design, au urmărit etapele prin care lemnul brut devine vioară, violă sau violoncel.
Alegerea și prelucrarea lemnului – Lutierii folosesc paltin și molid de rezonanță, uscate natural timp de zeci de ani, pentru a asigura o calitate superioară a sunetului.
Fabricarea arcușurilor – De la lemn brut la arcușurile baroce și moderne, fiecare etapă contribuie la precizia și expresivitatea sunetului.
Elevii secției Muzică au aflat cum construcția și materialele influențează timbrul și expresivitatea instrumentului. Elevii de la Arte Plastice, Arhitectură și Design au fost atenți la proporțiile și detaliile sculptate manual, observând designul și forma instrumentelor.
„Mulțumim maeștrilor Mare Claudiu și Vezendan Ioan pentru că ne-au împărtășit pasiunea lor pentru luterie!
La Colegiul de Arte Baia Mare, am descoperit că în spatele fiecărui instrument muzical stau măiestria, răbdarea și pasiunea pentru sunet”, transmit reprezentanții Colegiului.