O poveste de iubire din 1829 s–a stins din ambiția președintelui american - 6 minute în urmă
Drumuri mai scurte pentru posesorii de Tesla din Maramureș – service complet la Cluj - 13 minute în urmă
10 aprilie 2001 – Când moartea provocată de medici a devenit o formă de compasiune - 26 minute în urmă
Festivalul Satelor Maramureșene – Paști în Maramureș va avea loc și în acest an la Sighetu Marmației - 9 ore în urmă
Fotbalul și ciorovăielile cu VAR-ul - 12 ore în urmă
Circulația auto va fi închisă temporar joi pe str. 1 Mai din Baia Mare - 12 ore în urmă
„Duminica la Florii”: Concert de pricesne la Mănăstirea Dealu Mare - 13 ore în urmă
Elevi ai Centrului de Educație Incluzivă și micuții de la Gradinița „Ion Creangă” au poposit la Muzeul Satului din Baia Mare - 13 ore în urmă
Lucacist calificat la etapa națională a Olimpiadei de Filosofie - 13 ore în urmă
Reținut după ce a furat o mașină, a lovit două autovehicule parcate și a agresat un bărbat. Nu are permis și era și băut - 14 ore în urmă
Atelier de luterie la Colegiul de Arte Baia Mare
Ieri, 17 februarie, elevii Colegiului de Arte Baia Mare au avut ocazia să participe la un Atelier de luterie, unde au descoperit procesul de fabricație al instrumentelor cu coarde. Activitatea a fost susținută de Mare Claudiu, maestru lutier specializat în construcția de viori, viole și violoncele, și de Vezendan Ioan, maestru în confecționarea arcușurilor, ambii din Reghin, orașul viorilor.
Elevii de la secția Muzică, alături de colegii lor de la Arte Plastice, Arhitectură și Design, au urmărit etapele prin care lemnul brut devine vioară, violă sau violoncel.
Alegerea și prelucrarea lemnului – Lutierii folosesc paltin și molid de rezonanță, uscate natural timp de zeci de ani, pentru a asigura o calitate superioară a sunetului.
Fabricarea arcușurilor – De la lemn brut la arcușurile baroce și moderne, fiecare etapă contribuie la precizia și expresivitatea sunetului.
Elevii secției Muzică au aflat cum construcția și materialele influențează timbrul și expresivitatea instrumentului. Elevii de la Arte Plastice, Arhitectură și Design au fost atenți la proporțiile și detaliile sculptate manual, observând designul și forma instrumentelor.
„Mulțumim maeștrilor Mare Claudiu și Vezendan Ioan pentru că ne-au împărtășit pasiunea lor pentru luterie!
La Colegiul de Arte Baia Mare, am descoperit că în spatele fiecărui instrument muzical stau măiestria, răbdarea și pasiunea pentru sunet”, transmit reprezentanții Colegiului.