Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 1 oră în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 3 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 3 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 4 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 4 ore în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 4 ore în urmă
Vize anuale obținute pe loc, pe raza municipiului Baia Mare - 7 ore în urmă
Aeroportul din Cluj Napoca a introdus o nouă destinație - 7 ore în urmă
Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 7 ore în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 8 ore în urmă
Cinci ore de cursuri pe zi pentru elevii de gimnaziu, iar pentru cei de liceu, șase. Este solicitarea mai multor asociații ale elevilor
Un proiect de modificare a Statului Elevului prevede ca elevii de gimnaziu să nu aibă mai mult de cinci ore de cursuri pe zi, în timp ce elevii de liceu vor putea avea maxim șase ore pe zi petrecute în bănci.
Propunerea este semnată de mai multe asociații ale elevilor, iar documentul a fost depus, joi, 1 februarie, la registratura Ministerului Educației.
Multe dintre solicitările elevilor sunt deja într-un ordin de ministru din 2020 sau în legea Educației, dar nu sunt aplicate. De exemplu, proiectul de statut mai cere și interzicerea ca două ore consecutive ale aceluiași obiect de studiu să fie puse una după alta în orar, precum două ore de română sau matematică, așa cum se practică în prezent, atât la clasele primare cât și la gimnaziu și liceu. Același proiect prevede ca elevii din clasele primare să învețe maxim patru ore pe zi.
Cerințe pentru cei mici
În prezent, doar elevii din învățământul primar au reglementate cele 4 ore de cursuri pe zi.
În actualul statul al elevului nu se precizează pe niveluri de învățământ care ar trebui să fie numărul maxim de ore petrecute la școală.
Elevii mai cer ca activitatea de scriere să nu se desfășoare la clasa pregătitoare și clasele I-II la prima oră, orele de desen, mai ales de desen tehnic, să se efectueze în perioadele de timp în care elevii beneficiază de iluminatul natural, iar evaluările planificate să nu se poată stabili în două zile școlare consecutive și nici două evaluări în aceeași zi.