Fotograful maramureșean Mariana Scubli, medalie de argint la Salonul Internațional al Artiștilor Fotografi Români și Maghiari de pretutindeni - 21 minute în urmă
Weekend de neuitat în inima Maramureșului: Tabăra unde curajul se măsoară în grade sub zero - 44 minute în urmă
Aniversare emoționantă la Sălsig; Veronica Dulf a împlinit 100 de ani - 5 ore în urmă
Unde slujesc ierarhii în această duminică - 6 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Meditație la Duminica Înfricoșătoarei Judecăți - 6 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (IV) - 8 ore în urmă
Tudor Mușatescu, maestrul umorului și al teatrului românesc - 9 ore în urmă
Orașul Ulmeni va beneficia de stații de reîncărcare pentru vehicule electrice - 9 ore în urmă
Talentele Școlii Fărcașa au strălucit pe scenă în ediția a II-a a spectacolului artistic - 9 ore în urmă
CJRAE Maramureș a marcat 169 de ani de la Dezrobirea Romilor prin activități cultural-educative - 9 ore în urmă
Despre implicare, cu tinerii din Capitala Tineretului din România
În cadrul stagiului de practică pedagogică la Școala Gimnazială ,,George Coșbucˮ din Baia Mare (director, prof. Gianina Hampu, director adjunct, prof. dr. Adriana Cînța), la disciplina Cultură civică, am încercat să aflăm ce înseamnă pentru elevi (din clasele VII-a A, a VII-a C și a VIII-a A) spiritul civic. Dar și propunerile lor de proiecte prin care să se implice în viața comunității.
Daria Țâbulac (clasa a VIII-a A) crede în disponibilitatea tinerilor de a se implica în viața urbei: ” Dacă își propun, tinerii pot face multe. Sunt pregătiți să lase jos telefoanele și să facă voluntariat, de exemplu, avem nevoie doar de cineva care să ne coordoneze”.
Cât despre sugestii, idei și proiecte, propunerile din partea celor 72 de elevi din cele trei clase au depășit așteptările. Iată și un top al acestora, în funcție de numărul de menționări.
Taberele de vară, turismul și schimburile interculturale (33 de propunători). A atras atenția ideea Karinei Cisnădean (a VII-a A), aceea de a amenaja într-o casă tradițională maramureșeană un club al tinerilor (pentru care a propus numele de ”Casa tinerilor” ●
Organizarea de evenimente cultural-artistice cu, despre și pentru tineri (27 de elevi); de pildă, Bianca Risco și Cristina Goste (a VII-a C) își doresc ca în fiecare vară să aibă loc un festival al tineretului ● Un centru dedicat pasiunilor tinerilor (23), de la creații handmade, la preocupări artistice sau lectură ● Un oraș viu și frumos (22), prin reabilitarea clădirilor vechi din tot orașul – nu doar din Centrul vechi – și îmbunătățirea esteticii municipiului ● Școli mai sigure și comode (19), Să nu mai fie nevoiți să fie atenți la tencuiala care cade de pe pereți în curtea școlii, vor dulapuri individuale pe holuri, iar în locul cornului și al laptelui, doresc o cantină unde să poată lua prânzul ● Voluntariat (17), de la curățenia și îngrijirea spațiilor verzi din oraș și împrejurimi până la implicarea în acte de caritate ● Realizarea unui parc de distracții (11).
Toate acestea reprezintă un semnal încurajator în condițiile în care, din 2 mai, Baia Mare va fi vreme de un an Capitala Tineretului din România.
Crina REDNIC, Mihaela ȘUTEA (studente, Jurnalism III)