„Iubește Moroșenește”: Artiști de renume vor aduce voia bună la evenimentul devenit deja tradiție - 30 minute în urmă
Teatrul Municipal Baia Mare anunță premiera spectacolului „Gregor” pe 15 februarie - 4 ore în urmă
Noi percheziții în cazul campaniei lui Călin Georgescu - 5 ore în urmă
Vitrina de carte a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”: În memoriam Dr. Ilie Gherheș (1 ianuarie 1962 – 11 februarie 2025) - 5 ore în urmă
Artista Gabriela Ardusătan împlinește azi o frumoasă vârstă - 5 ore în urmă
În Sighetu Marmației va avea loc un simpozion omagial în memoria poetului Grigore Vieru - 5 ore în urmă
Copiii români din Lyon sunt invitați la un atelier de lectură; Poveștile vor fi citite de vişeuanca Anuţa Pop - 6 ore în urmă
Muzeul Satului Maramureșan din Sighet, printre cele mai apreciate muzee din România - 6 ore în urmă
12 februarie: Lună plină – Luna Zăpezii - 6 ore în urmă
La Spitalul Municipal Sighetu Marmației se reia campania „Dacă cunoști boala, o poți preveni sau o poți trata! Participă la testul gratuit!” - 11 ore în urmă
Elevii au aflat de la judecători că ”bullying”-ul e un comportament sancționabil
Opt judecători maramureșeni s-au oferit voluntari în acțiunea de educație juridică desfășurată în unitățile școlare din județ.
”În 20 iulie 2017 s-a încheiat un protocol de colaborare între Ministerul Educației, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, având ca obiectiv general cooperarea în vederea promovării educației judiciare în unitățile școlare. O primă sesiune a avut loc în noiembrie 2017, iar cea de-a doua este în desfășurare în această perioadă. Temele abordate sunt adaptate grupelor de vârstă ale elevilor, pornind de la «comunitatea în care trăim», «cine sunt eu» , reguli și norme, drepturile copilului, noțiuni de comportament social, comunicarea în spațiul virtual, pericolul din spațiul social media, cum se audiază minorii, dreptul la imagine” – a informat Ileana Daniela Waltner, purtător de cuvânt al Tribunalului Maramureș și voluntar implicat în această acțiune.
Ea a menționat că o temă de interes dezbătută a fost cea legată de ”bullying”, acel comportament de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. ”Am încercat să le explic ce înseamnă acest lucru și cum poate fi evitat. Copiii au fost foarte receptivi și chiar uimiți că constate că acest comportament este sancționat” – a menționat judecătorul.
Tema a trezit interesul elevilor, având în vedere faptul că un studiu recent relevă faptul că aproape jumătate dintre copiii din România au fost la un moment sau altul victime ale bullying-ului.
”A venit un domn judecător care ne-a vorbit despre mai multe lucruri, inclusiv despre violența domestică. Apoi am putut pune întrebări. A fost interesant” – ne-a spus un elev al Colegiului Național ”Vasile Lucaciu” din Baia Mare.