Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 oră în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 2 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 2 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 3 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 16 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 17 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 18 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 19 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - în urmă
Elevii supradotați, dar cu cerințe educaționale speciale, vor putea învăța după o programă particularizată
Copiii capabili de performanță școlară înaltă, dar care au cerințe educaționale speciale (CES), vor putea învăța în grupe speciale, în baza unei programe care să răspundă nevoilor acestora, potrivit unui proiect legislativ aflat în dezbatere la Camera Deputaților.
Propunerea legislativă vizează completarea prevederilor legate de învățământul dedicat copiilor cu CES. Mai precis, se dorește extinderea acestei categorii de elevi, prin introducerea „copiilor de două ori excepționali”, așa cum sunt numiți în proiect.
Potrivit proiectului de lege, educația specială reprezintă forma de educație flexibilă acordată copiilor cu CES, care, din cauza unor dizabilități mintale, psihice, intelectuale și/ sau senzoriale, precum și din cauza unor dizabilități fizice, motorii și neuromotorii, tulburări emoționale, de neurodezvoltare, inadaptare socială sau a oricărei alte boli, tulburări sau a unei afecțiuni cronice, genetice, au nevoie de resurse și de sprijin specializat și copiilor de două ori excepționali.
După cum explică inițiatorii, „noţiunea de «copii de două ori excepţionali», deși nu are o definiţie legală până la acest moment, reprezintă o categorie distinctă de copii cu CES, care, printr-un concurs de circumstanţe, sunt capabili de performanţe înalte, graţie unei capacităţi cognitive excepţionale”.
Metodologia și curriculumul special particularizat nevoilor copiilor de două ori excepționali, dar și metodologia ce va fi folosită pentru identificarea acestora vor trebui elaborate de Ministerul Educației după ce măsura va intra în vigoare, în termen de trei luni.
Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat și publicat în Monitorul Oficial.