S a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 27 minute în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 2 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 3 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 3 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 14 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 15 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 16 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 19 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
În loc de titlul de doctor în științe, Liviu Marian Pop a primit lozul cu ”mai trage o dată”
Ieri, la Academia de Poliție, senatorul Liviu Marian Pop, președintele Comisiei pentru învățământ, știință,tineret și sport din Senat – fost ministru al Educației, fost dascăl și fost sindicalist – și-a susținut teza de doctorat în ”Ordine publică și Securitate Națională”. Și părea că toate-s în ordine, iar inițial membrii comisiei de doctorat s-au declarat de acord cu acordarea titlului de doctor, pentru teza „Migrația forței de muncă. Implicații asupra securității naționale”. Nu a fost de acord jurnalista Emilia Șercan, supranumită ”vânătoarea de plagiate”. Ea a cerut – și a obținut – aprobarea de a studia teza de doctorat (vreme de patru ore) și de a asista la susținerea ei (aprobare necesară, ținând cont de regimul militar al Academiei de Poliție). Așa a apărut și posibilitatea de a vorbi.
Uite plagiatul! Ba nu e plagiat!
”Dincolo de faptul că sunt ziarist, sunt și cadru didactic, coordonez lucrări de licență și de disertație, am susținut o teză de doctorat și știu ce înseamnă cercetare științifică. Am venit aici ca să văd cum patru profesori universitari, printre care un rector și președintele Comisiei de Științe militare din CNATDCU, fac tumbe pentru a da un titlu de doctor pe baza unei teze care are elemente de plagiat” – a spus Emilia Șercan,punând serios pe gânduri comisia.
„Nu am copiat și nu am plagiat niciodată” – a dat asigurări Liviu Marian Pop, înainte ca membrii comisiei să se retragă pentru deliberare. Iar deliberarea s-a lăsat cu surprize.
Un fel de corigență la materia ”doctorat”
„Domnule doctorand, stimați invitați, distinși membri ai prezidiului, permiteți-mi să vă comunic decizia luată în unanimitate de către comisia pe care astăzi o prezidez. Dată fiind existența unor posibile suspiciuni de similitudine sau plagiat în teza de doctorat a doctorandului Pop Liviu Marian, suspendăm ședința de astăzi până în momentul în care domnul doctorand împreună cu domnul conducător de doctorat vor decide reparcurgerea pașilor obligatorii pentru susținerea tezei de doctorat și o rugăm, de asemenea, pe doamna Emilia Șercan, dacă are amabilitatea să ne pună la dispoziție elementele care astăzi au concurat la luarea deciziei.
Domnule doctorand, ne pare rău, dar cred că cel mai bine, atât pentru instituția pe care o reprezint, dar și pentru dumneavoastră, este ca nicio suspiciune să nu existe, să nu planeze asupra activității dumneavoastră și asupra activității conducătorului de doctorat. Declar ședința publică închisă. Vă mulțumesc!” – a anunțat profesorul universitar Adrian Iacob, rectorul Academiei de Poliție.
Într-o traducere liberă: mai puneți și voi niște ghilimele acolo și luăm decizia când n-o fi de față jurnalista asta.
Așa că, până una-alta, comisia nu i-a acordat titlul de doctor maramureșeanului, care a susținuț doctoratul în cârje, din cauza celor trei operații suferite la genunchi. Dar l-au lăsat să mai tragă o dată.Și tot până una-alta, lucrurile nu par în ordine tocmai la o lucrare din domeniul ordinii. Publice.
Cine e Emilia Șercan
A absolvit facultatea la Sibiu în 2003 și a obținut un doctorat în comunicare publică. E cadru universitar și jurnalist de investigație, postură din care a început să vâneze plagiatele unor oameni de la vârful societății, cum ar fi Petre Tobă (fost șef al poliției Române), Florian Pandele (primarul care o are în casă pe primăreasa capitalei), Codruț Olaru (vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii) și – acum – Liviu Marian Pop. Această preocupare i-a adus și ei acuzația de plagiat (a licenței), cu scopul de a o compromite. Emilia Șercan este autoarea cărții ”Fabrica de doctorate sau Cum se surpă fundamentele unei nații”, apărută la Editura Humanitas.
Câteva cifre sunt extrem de relevante: ”În România, de la doar 1500 de titluri de doctor în științe acordate timp de aproape o sută de ani (1900–1990), s-a ajuns la 67000 de titluri în nici treizeci de ani (1990–2017).Cele mai multe, peste 30000, în ultimii șase ani”
Citește reportajul de la susținerea tezei de doctorat a lui Liviu Marian Pop, al Emiliei Șercan (din care am plagiat la greu!), aici. (A.G.)
Foto: Lucian Muntean.