Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 2 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 5 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 8 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 8 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 9 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 11 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 12 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 13 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 13 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 14 ore în urmă
Început bun: în două școli maramureșene se studiază folclorul ca materie opțională (GALERIE FOTO)
Din 2012, artista Măriuca Verdeș se străduiește să introducă în școli studiul folclorului ca materie opțională. În prezent, a reușit acest lucru întâi la școala gimnazială din Călinești și apoi la cea din Băița de Sub Codru. Iar pentru anul școlar de învățământ 2019-2020, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural are în pregătire un manual de identitate culturală a Maramureșului.
Dar aceste succese punctuale au fost însoțite de pașii pentru instituționalizarea acestui demers și de obținere a sprijinului autorităților. Astfel a fost înființată Asociația culturală ”Călineștenii Țării Maramureșului” și s-au pus bazele ”Școlii Rădăcinilor Străbune”, vehicule juridice prin care proiectul să poată fi promovat la nivel județean și să permită parteneriate cu – și susțineri de către – autoritățile administrației publice județene și locale, mediul academic, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, culte religioase, alte servicii publice deconcentrate, muzee etc.
Ieri, la la Școala Gimnazială ”Vasile Berci” din Călinești s-au întâlnit partenerii din cadrul proiectului ”Școala Rădăcinilor Străbune”. Măriuca Verdeș a arătat că denumirea proiectului – și a școlii – definește clar scopul urmărit: să nu ne uităm rădăcinile străbune și să păstrăm autenticitatea și valorile tradiționale maramureșene.
”În anul Centenarului Marii Uniri, punem bazele «Școlii Rădăcinilor Străbune», aici la Călinești, prin încheierea unui protocol prin care transmitem un semnal din nordul țării că, odată cu studierea folclorului în școli, suntem mai aproape de satul maramureșean și de tradițiile sale”- a spus prefectul Vasile Moldovan.
În cadrul evenimentului, elevii de la Școala Gimnazială ”Vasile Berci” din Călinești au susținut momente artistice, dar au prezentat și portul de tradițional din zona Mara-Cosău.