Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 2 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 2 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 3 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 6 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 7 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 18 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 18 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 1 zi în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 1 zi în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 1 zi în urmă
Început de an școlar: Clopoțelul a sunat și pentru cei 81 de elevi ai Școlii profesionale în regim dual din Sârbi
A sunat clopoțelul și pentru elevii Școlii profesionale în regim dual din Sârbi (comuna Fărcașa).
În anul școlar 2022-2023 sunt înscriși 81 de elevi (cu șase mai mulți decât anul trecut), structurați în patru clase: două clase a IX-a având un număr de 35 elevi, o clasă a X-a – 23 elevi, o clasă a XI-a – 23 elevi.
La școala din Sârbi elevii învaţă meserii tehnice căutate pe piaţa muncii, în condiţii moderne şi performante. După trei ani de pregătire preponderent practică, elevii ies de pe băncile şcolii cu competenţele necesare pentru a începe o carieră profesională, având prioritate la angajare în cadrul companiei din comună.
Pe tot parcursul școlii, elevii au mai multe avantaje: beneficiază de o bursă de stat (200 lei) și de o altă bursă din partea companiei (cuantumul acesteia este stabilit în funcție de performanțele fiecărui elev), transport gratuit, diplomă recunosută pe plan internațional, posibilitatea continuării studiilor liceale sau universitare.
Este de de remarcat faptul că peste 70% dintre absolvenții școlii au fost angajați direct, rămânând în comunitate, iar unii dintre ei și-au continuat studiile, iar acum sunt studenți.
Primarul comunei Fărcașa, Ioan Stegeran, a anunțat că printre proiectele viitoare se află și construirea unei clădiri noi, dotată cu tot ceea ce este necesar pentru o școlă profesională modernă.
Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional care se desfășoară pe bază de contract de muncă și combină pregătirea profesională ce se organizează de un operator economic, cu pregătirea organizată în cadrul unei unități de învățământ, se precizează pe pagina comunei Fărcașa.