Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 2 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 3 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 3 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 4 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 5 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 5 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 9 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 15 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 17 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
Îndemnul lui Noica reluat în Baia Mare: „Niciodată nu te vei îneca în apele cunoaşterii!” (GALERIE FOTO)
Cea de-a doua ediţie a Sesiunii naţionale de comunicări ştiinţifice studenţeşti, „Nord – Perspective Interdisciplinare”, organizată de Facultatea de Litere a Centrului Universitar Nord Baia Mare, a demarat azi, 10 mai, într-o zi cu multiple semnificaţii istorice. Desfăşurată timp de trei zile în Baia Mare, manifestarea reuneşte un mare număr de cadre universitare, studenţi, masteranzi şi doctoranzi. La deschiderea evenimentului, decanul Facultăţii de Litere, conf. univ. dr. Ioan Mircea Fărcaş, le-a prezentat participanţilor volumul colectiv realizat în urma selectării materialelor care au fost prezentate la prima ediţie a conferinţei, în 2017, dar şi „Diploma de excelenţă”, obţinută pentru realizarea proiectului „Primăvara studenţească băimăreană”.
Despre interesele comune ale studenţilor români şi ucraineni a vorbit lector univ. Taras Datso, de la Facultatea de Limbi Străine a Universităţii Naţionale din Ujgorod, partener în acest proiect. „Stema universităţii noastre este pe volumul I al simpozionului, unde suntem trecuţi ca parteneri. Este o şansă de a ne face cunoscuţi. Pentru că studenţii noştri au aceleaşi interese ca studenţii din Baia Mare. Singura diferenţă este că noi nu suntem încă în Uniunea Europeană” – a afirmat Taras Datso.
Prof. univ. dr. Petru Dunca a făcut un recurs la memorie, referindu-se atât la semnificaţia istorică a zilei de 10 mai, cât şi la importanţa cunoaşterii şi respectării personalităţilor maramureşene care au făcut ca Maramureşul să fie cunoscut şi apreciat. „Conferinţa noastră are loc într-o zi cu multiple semnificaţii. Sunt în plină desfăşurare «Zilele Maramureşului», eveniment care promovează Maramureşul viu, Maramureşul adevărat. Suntem aici un conclav ştiinţific care se manifestă în Anul Centenar. Şi este foarte important să nu ne uităm trecutul, să ne amintim că sunt mari personalităţi din Maramureş care şi-au adus contribuţia la Marea Unire. Le-am sugerat, spre exemplu, masteranzilor de la «Drepturile omului» să-şi facă un arbore genealogic al familiei lor şi am aflat că mulţi dintre ei au avut bunici care au murit pe front. De aceea, vă îndemn să mergeţi la Mausoleul de la Mărăşeşti, dedicat sutelor de mii de soldaţi morţi pe front. Dar vă îndemn şi să mergeţi şi la casele memoriale ale marilor maramureşeni care au avut o contribuţie decisivă în momente importante ale istoriei: Vasile Lucaciu, Gheorghe Pop de Băseşti sau Ilie Lazăr”. Îndemnul de final pe care prof. univ. dr. Petru Dunca l-a făcut tinerilor este cel pe care l-a spus şi Constantin Noica în „Trei introduceri simple la bunătatea timpului”: „Du-te cât mai departe, că nu te vei îneca niciodată în apele cunoaşterii!”
După ce conf. univ. dr. Delia Suiogan le-a prezentat participanţilor programul celor trei zile de manifestări, au început lucrările conferinţei, pe secţiuni: filosofie, filologie, ştiinţe ale comunicării, asistenţă socială, arte plastice, studii culturale, pedagogie, drepturile omului, teologie.
Dana G. BUZURA