Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 48 minute în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 1 oră în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 2 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 2 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 3 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 6 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 8 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 8 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 8 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 8 ore în urmă
La centenarul Colegiului Național ”Gheorghe Șincai”, amfiteatrul acestuia va primi numele ”Augustin Buzura”
Un punct important în programul pilejuit de Centenarul Colegiului Național ”Gheorghe Șincai” din Baia Mare îl reprezintă festivitatea de denumire a amfiteatrului cu numele unuia dintre cei mai importanți absolvenți ai colegiului – academicianul Augustin Buzura. Inițiativa aparține prof. Anca Popan și prof. Cristina Milian, din cadrul Colegiului Național ”Gheorghe Șinai”, evenimentul fiind realizat în parteneriat cu Fundația Culturală Augustin Buzura. Festivitatea, în cadrul căreia se va vorbi despre omul Augustin Buzura, dar și despre opera sa și despre impactul acesteia asupra culturii române, va avea loc marți 15 octombrie, începând cu ora 13.00.
Născut în 1938, în Berința, Augustin Buzura a fost între anii 1951 – 1955 elev al Liceului ”Gheorghe Șincai” din Baia Mare. Scriitor aparținând generației ’60, gazetar și autor de scenarii de film, Augustin Buzura este fondatorul Fundației Culturale Române și al Institutului Cultural Român și director fondator al revistei Cultura. Medic de formație, a renunțat să practice psihiatria, dedicându-se literaturii. Este considerat unul dintre pilonii prozei române postbelice, în descendența lui Ioan Slavici și a lui Liviu Rebreanu, fiind comparat cu Dostoievski, Pasternak, Sartre, Camus, Koesler, Bradbury. Literatura sa este o pedagogie a apărării demnității umane împotriva morții psihice și a privării de libertățile fundamentale. A fost permanent urmărit de Securitate iar romanele sale au suportat constant rigorile cenzurii comuniste și, nu o dată, interdicții. S-a bucurat de mare popularitate, dobândind reputația de cel mai radical critic al totalitarismului comunist.
Fundaţia Culturală Augustin Buzura a luat fiinţă în septembrie 2018, în scopul iniţierii şi derulării unor proiecte culturale, dar şi pentru a promova un model uman etic şi demn, conturat şi descris de romancierul Augustin Buzura în romanele sale. Un alt obiectiv important al fundaţiei îl reprezintă menţinerea în memoria colectivă a imaginii şi a operei academicianului Augustin Buzura, cel care, prin acţiunile pe care le-a întreprins în calitate de fondator şi preşedinte al Fundaţiei Culturale Române şi al Institutului Cultural Român, a oferit cel mai relevant exemplu de diplomație culturală.
Dana BUZURA-GAGNIUC