Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 57 minute în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 2 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 3 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 3 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 4 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 4 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 8 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 14 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 16 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna martie- Ioan Marusciac
Matematicianul Ioan Marusciac s-a născut în comuna Crăciunești, județul Maramureș, la data de 27 martie 1925. A mai avut nouă frați. Primele 6 clase primare le face în satul natal, iar gimnaziul la Sighetul Marmatiei. Fiind sărac nu-și poate continua studiile și se angajează ca muncitor la căile ferate și apoi ca secretar la Primăria din Crăciunești, până în anul 1947, cand este chemat în serviciul militar. Când se întoarce, în anul 1947, se angajează ca secretar la Liceul urcainean din Sighet. În paralel își continuă și studiile liceale.
În perioada 1951-1954 urmează cursurile Facultății de Matematică și Fizică ale Universității „Victor Babes” din Cluj. La 1 septembrie 1951, este angajat preparator la Catedra de teoria funcțiilor. Parcurge toate treptele universitare, ajungând profesor universitar în anul 1972.
A scris mai multe cursuri pentru studenți și profesori preuniversitari, și 3 monografii:
- „Teoria algoritmilor”, Editura didactică și pedagogică, București, 1966
- „Metode de rezolvare a problemelor de programare neliniară”, Editura Dacia, Cluj, 1973
- „Programare geometrică și aplicații”, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1978
Pentru cartea Metode de rezolvare a problemelor de programare neliniară, Editura Dacia, Cluj, 1973, primește premiul „Simion Stoilow” al Academiei pe anul 1974.
A avut o bogată activitate de cercetare științifică, continuând cercetările marilor matematicieni Ch. de la Valee-Poussin (1911), G. Călugăreanu (1945, 1950, 1959), A.N. Kolmogorov (1948), I. Remez (1951, 1953), J.L. Walsh (1958) etc. În anul 1962 își susține, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Facultatea de Matematică și Fizică, teza de doctorat intitulată: Contribuții la studiul celei mai bune aproximații prin polinoame în domeniul complex (conducător științific acad. prof. G. Călugărean.
A publicat peste 85 de articole în reviste de specialitate. A participat cu comunicări și conferințe la manifestări științifice interne și internaționale (U.R.S.S., Belgia, R.F.G., Ungaria, Polonia).
A fost căsătorit cu Liubomera Marusciac. Copiii lor: ing. Alexandru Marusciac (absolvent al Universității Tehnice din Cluj-Napoca) locuiește în Cluj-Napoca, iar informatician Cristina Marusciac, căsătorită Câmpean (absolventă a Facultății de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai) locuiește în Canada.
S-a impus ca valoare națională și internațională în plan științific.
Ioan Marusciac a încetat din viață în anul 1987, la numai 62 de ani.
Lăcrimioara ZOTA