Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 6 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 8 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 8 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 1 zi în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 1 zi în urmă
Robotul „recuperator de relicve” al liceenilor de la „Lucaciu”, calificat în faza finală a First Tech Challenge (GALERIE FOTO și VIDEO)
First Tech Challenge este o competiție internațională de robotică, ajunsă la a doua ediție în România. Faza finală a competiției din 2018 s-a desfășurat la Sala Polivalentă din București în perioada 23-25 martie și a dus la start peste 1200 de liceeni și 150 de mentori. Printre cele 92 de echipe participante s-a numărat și cea a liceenilor de la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare.
Concursul propriu-zis a început pentru băimărenii de la CyberMinds cu 6 luni în urmă când, alături de toate celelalte echipe înscrise, au primit un kit cu piese, unelte, senzori și o imprimanta 3D în valoare totală de 5000 euro. Cu acestea, dar și cu alte piese achiziționate separat, cu ajutorul părinților și al sponsorilor, au construit un robot funcțional care să facă față unei teme stabilite de către organizatori.
Anul acesta tema a fost First Relic Recovery (Recuperare de relicve) și a constat în aranjarea de către roboți a unor cuburi într-un CriptoBox, răsturnarea nestematelor (bilelor) adverse și plasarea relicvelor în zone predestinate (vezi video). Înainte de a intra în concurs echipele au organizat câte un stand de prezentare și au avut de trecut mai multe teste și inspecții pentru a putea accede mai departe. A fost evaluată întreaga muncă a celor 6 luni, începând de la modul de utilizare a componentelor, elementele inovatoare, promovarea proiectului, fair-play și profesionalism.
Echipele au fost grupate pe două divizii, Vlaicu și Coandă. Fiecare meci s-a jucat în alianțe de câte două echipe. Echipa CyberMinds, a băimărenilor de la „Lucaciu”, a câștigat 5 din cele 6 meciuri jucate, obținând un punctaj care i-a clasat pe locul 7 în Divizia Vlaicu. În alianță cu colegii de la echipa Esentza Robotics din Beclean au participat la fazele finale ale competiției, oprindu-se însă înainte de semifinale. CyberMinds (cod RO004) a fost prima echipă din concurs care a reușit să completeze integral CriptoBox-ul în timpul destinat unui meci (vezi video).
În componența CyberMinds s-au numărat Ionuț Buciuman şi Alex Chelner (driveri), Alex Petrişor (programator), Denisa Văduva şi Francisc Tulici (asamblare), Tudor Codreanu si Andrei Boloş (responsabili media), Darius Filip (coach) și mentorul echipei, profesorul Lucian Stoian.
La eveniment a fost prezent și Ken Johnson (în fotografia de sus alături de băimăreni), inițiatorul acestui concurs, ajuns în al 20-lea an de existență la nivel mondial.
Alex FARA
Foto și informații: Darius Filip
PERFORMANȚĂ. Distribuie cum Robotul RO004, realizat de liceeni de la Colegiul ”Vasile Lucaciu” Baia Mare, obține încă o victorie la competiția de robotică First Tech Challenge. Detalii pe https://www.directmm.ro/comunitate/invatamant/robotul-recuperator-de-relicve-al-liceenilor-de-la-lucaciu-calificat-in-faza-finala-a-first-tech-challenge-galerie-foto/
Publié par Direct MM sur jeudi 29 mars 2018