Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 oră în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 2 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 2 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 3 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 16 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 18 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 18 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 19 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - în urmă
Școala în timp de pandemie: Se caută, în Maramureș, soluții pentru reducerea riscului de abandon școlar în zonele defavorizate din județ (FOTO)
Pandemia COVID-19 a dat peste cap modul clasic de învățare în întreaga lume. Mutarea cursurilor în sistemul online nu este un lucru fezabil acolo în zonele defavorizate. În comunități de acest fel, riscul de abandon școlar este unul deosebit de ridicat. În acest context, s-au căutat soluții, în ultima vreme, în Maramureș.
# Șomcuta Mare
Preșcolarilor și elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 2 Șomcuta Mare, structură a Liceului Teoretic „Ioan Buteanu” din localitate, li s-au distribuit în data de 12 noiembrie 2020, materiale de lucru de către cadrele didactice, cu sprijinul mediatorului școlar.
# Baia Mare, Craica și Pirită
Reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Maramureș s-au deplasat în comunitatea Craica din Baia Mare, au sortat fișe de lucru la Centrul „Caritas”, au proiectat activități comune împreună cu voluntarii de la Fundația „Somaschi”. Preșcolarii de pe Pirită beneficiază de sprijin în învățare prin activități educaționale desfășurate în comunitate, au explicat reprezentanții ISJ Maramureș. Educatoarea de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 8 Baia Mare și inspectorul pentru educație timpurie au citit copiilor din comunitate povestea „Omida mâncăcioasă”, de Eric Carle. Fiecare preșcolar a primit, din partea Asociației „OvidiuRo”, cartea cu această poveste.
# Sarasău și Remeți
Dascăli de la Școala Gimnazială Sarasău – învățătoare, directorul școlii -, împreună cu inspectorul școlar pentru istorie și discipline socio-umane au lucrat cu preșcolarii și elevii de pe Ulița Pădurii în 13 noiembrie 2020, folosind fișe de lucru și auxiliare didactice. Copiii din comuna Remeți – „Surdic”, „Mociar”, „Carieră”, „Piatra 2” – continuă învățarea cu învățătoarea și cu profesorul de limba ucraineană, care au identificat soluții în acest sens și îi vizitează în comunitate. Prin grija sponsorilor, preșcolarii și elevii au primit pachete cu rechizite școlare. În activitățile de susținere s-au implicat, alături de cadrele didactice, voluntari de la Clubul „Interact”, Asociația „Traista cu bunătăți” și Cercul „Gemina” din cadrul Colegiului Național „Dragoș Vodă” Sighetu Marmației.
# În loc de epilog
“Nici vremea, nici vremurile nu ne împiedică să fim empatici, conștienți că problemele reale ale societății sunt și problemele școlii. Căutăm soluții pentru continuarea învățării, prin aplicarea planului de intervenție personalizată. Educația continuă!”, au arătat reprezentanții ISJ Maramureș. Situații și cazuri sunt în tot județul. Este clar că educația bate pasul pe loc în unele comunități locale, în lipsa dispozitivelor și a învățării face-to-face. Rămâne de văzut dacă și în ce mod vor fi găsite soluțiile potrivite. Vom reveni cu privire la acest subiect!
C.Ț.
Credit foto – ISJ Maramureș