Carla Marchiș de la Clubul de Șah Tinerii Lei Baia Mare, medalie de argint la Campionatele Naționale Școlare „Elisabeta Polihroniade” - 3 minute în urmă
Acțiune de reciclare a brazilor de Crăciun, pentru locuitorii din Baia Mare - 12 ore în urmă
Lansarea cărții „Colenii și istorii personale în satile ardilene”, autor prof. Ioan Buciuman - 13 ore în urmă
Pârtia Olimpică Borșa va fi închisă joi și vineri din cauza condițiile meteo nefavorabile - 13 ore în urmă
Florica Pop din Asuaju de Sus a împlinit 100 de ani - 14 ore în urmă
152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - în urmă
“Școala rădăcinilor străbune”, un proiect care are grijă de tradițiile Maramureșului (GALERIE FOTO)
Școala Gimnazială Băița de sub Codru a găzduit, în 20 februarie, un eveniment aparte, menit să promoveze proiectul “Școala rădăcinilor străbune” în județul Maramureș. Acesta are ca scop instruirea elevilor în cadrul orelor opționale de folclor și organizarea unor activități care sa valorifice tradițiile maramureșene.
Au prezentat ce au învățat
În prim-plan s-au aflat elevii clasei a V-a, care, în fața unor invitați de la mai multe instituții, au arătat ce au lucrat până acum la cursul opțional de folclor. “Ora de folclor se ține o dată pe săptămână în acest an școlar. Copiii au fost încântați și au prezentat pe grupe ce au lucrat pe parcursul semestrului I. Am avut rețete bătrânești (unele dintre ele au fost făcute pentru degustare), altă grupă a adunat, în preajma Crăciunului, colinde vechi, altă grupă de copii a prezentat localitatea și eroii locali, s-a prezentat portul popular codrenesc și am încheiat în pași de dans popular. Ne-am mutat apoi în muzeu, avem o sală amenajată aici, unde am adunat diverse obiecte de valoare de prin sat. Am prezentat toate acele obiecte și am vorbit despre utilitatea lor”, a declarat Crina Blidar (foto dreapta), directorul Școlii Gimnaziale Băița de sub Codru.
Dorință devenită realitate
Proiectul a luat viață la inițiativa Măriucăi Verdeș, președintele Asociației culturale Călineștenii Țării Maramureșului și realizatoare a emisiunii Zestrea Maramureșului, de la TV Sighet, care spune că și-a dorit ca generația tânără să nu se îndepărteze de rădăcinile românești.
“Această idee am pus-o în practică mai întâi prin voluntariat, în anul 2012, la școala din Călinești. În 2015 s-a înființat Asociația Călineștenii Țării Maramureșului, în cadrul căreia am inventat o școală, numită «Școala rădăcinilor străbune», unde am făcut parteneriate cu cinci școli. Anul trecut am fost invitată în Suceava, la un eveniment, iar acolo opționalul de folclor se numește «10 pentru folclor». M-am ambiționat și, cu ajutorul partenerilor, s-a implementat și la noi acest opțional de folclor, «Școala rădăcinilor străbune», așa cum am numit școala aici în Călinești. Mai multe unități de învățământ au optat pentru acest opțional de folclor, printre ele fiind și Școala Gimnazială Băița de sub Codru. Am încercat ca în aceste școli care au ales opționalul să se creeze și un ansamblu, pentru că o oră pe săptămână este prea puțin. Iar un ansamblu sudează mai tare generațiile între ele”, povestește Măriuca Verdeș (foto stânga).
Urmează vizite la alte școli
“Noi nu am vrut să copiem proiectul din Suceava, ci am venit cu un alt mod de a vedea lucrurile. Am format o echipă și mergem în școlile care au optat pentru acest opțional de folclor, îi încurajăm și încercăm să-i promovăm. Încercăm să facem diferite activități culturale, prin care acești copii să se simtă importanți, părinții să fie mândri și motivați să le mai creeze veșminte, port tradițional. Dacă noi nu apreciem folclorul și nu-l promovăm, nici copiii nu vor mai fi motivați să-l perpetueze. Prima dată am mers în Călinești, unde sunt două ore de opțional de folclor, la clasa 0 și clasa a II-a, iar la Băița de sub Codru a fost a doua vizită. M-am bucurat să văd că acești copii sunt mândri că-s codreni, și-au purtat cu drag portul. Am fost fericită că generația tânără își deschide sufletul pentru noi, căci până la urmă trebuie să recunoaștem: dacă nu ne acceptăm pe noi, ci acceptăm tot ce este din exterior, ne dezrădăcinăm. Acolo toți am fost egali, am stat pe scaune frumos, ca la o lecție, unde și noi am învățat câte ceva specific Țării Codrului”, a arătat Măriuca Verdeș. Ea a adăugat că în perioada următoare vor fi vizitate și celelalte școli din Maramureș care au ales opționalul “Școala rădăcinilor străbune”.