În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 30 minute în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 2 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 2 ore în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 3 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - 7 ore în urmă
Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 10 ore în urmă
Opt ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureșului și Sătmarului - 11 ore în urmă
La Sighetu Marmației debutează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” - 11 ore în urmă
Locul ocupat de echipa de fotbal a României în clasamentul FIFA, la sfârșitul lui 2024 - în urmă
99 de ani de la moartea marelui poet rus, Serghei Esenin - în urmă
SLI MM consideră obligatorie reducerea numărului de elevi dintr-o clasă
În urma informațiilor vehiculate în ultimele zile vizavi de problema numărului de clase de-a IX-a prevăzute în proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022, Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș (SLI MM) se vede nevoit să intervină pentru a face câte precizări.
”Lipsa unei reforme și a unei viziuni reale asupra sistemului de învățământ care să ia în calcul nevoile societății și evoluția demografică ne-a adus azi în situația de a avea, pentru anul școlar 2021-2022, cu 40.000 de elevi mai puțin pentru clasele a IX-a, ceea ce duce la o diminuare de aproximativ 30 de clase în fiecare județ, precum și la o reducere de 2.295 norme didactice. Cum s-a ajuns aici? Deoarece, în urmă cu opt ani, o parte dintre elevi au avut posibilitatea de a opta pentru clasa I sau clasa pregătitoare, numărul de elevi din clasa a VIII-a de acum care vor opta pentru liceu sau școala profesională este mai mic decât în anul școlar actual, în județul Maramureș, cu 1.391, ceea ce duce inevitabil, conform legislației actuale, la o scădere cu aproximativ a 50 de clase de liceu”, explică prof. Ioana Petreuș, președintele SLI MM.
De câțiva ani, în cadrul comisiilor de dialog cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, SLI MM a tras semnale de alarmă pentru identificarea unor soluții care să afecteze cât mai puțini colegi. Unii dintre aceștia au urmat cursuri de reconversie profesională, absolvind una și chiar două facultăți pentru a nu rămâne fără loc de muncă. Mai mult, la nivel de județ, s-au stabilit câteva principii astfel încât impactul asupra normelor titularilor să fie minim.
”Deși ne aflăm, practic, în ceasul al 12-lea, soluția cea mai adecvată în acest context ar fi aplicarea corectă legislației, ceea ce ar duce la reducerea numărului de elevi dintr-o clasă cu implicații și asupra creșterii calității actului educațional. Săptămâna trecută, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a centralizat situația cu care ne confruntăm la nivel național și, la ședința Colegiului Național al Liderilor, la care a fost invitat domnul Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, s-au prezentat date concrete, precum și soluțiile identificate: reducerea numărului de elevi/ clasă și completarea normelor didactice cu activități remediale”, mai punctează prof. Ioana Petreuș, președintele SLI MM.
Solicitarea FSLI are bază legală – Legea 185/ 2020 prevede că media este de 24 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 30. Conform OMEC nr. 5599/ 2020, clasele a IX-a ar urma să se constituie cu 28 de elevi, ceea ce ar duce, însă, la un adevărat dezastru în rândul cadrelor didactice care predau la liceu.
La întâlnirea cu liderii FSLI, la care a participat și prof. Ioana Petreuș, președintele SLI MM, ministrul Sorin Cîmpeanu a afirmat că, după ce va analiza situația transmisă de către inspectoratele școlare, la nivelul ministerului, există posibilitatea de a reduce aceste efective. Din informațiile pe care le avem, inclusiv Administrația Prezidențială susține diminuarea numărului de elevi pentru clasele a IX-a.
Marți, 19 ianuarie, o delegație de lideri SLI MM, condusă de prof. Ioana Petreuș, va înmâna Prefectului Nicolae Silviu Ungur, o listă de revendicări ale salariaților din învățământ, ocazie cu care va fi abordat și proiectul planului de școlarizare pentru județul Maramureș.