Share
SLI MM semnalează problemele cu care se confruntă salariații din învățământul preuniversitar; „Este momentul ca guvernanții să înțeleagă că trebuie investit în educație!”

SLI MM semnalează problemele cu care se confruntă salariații din învățământul preuniversitar; „Este momentul ca guvernanții să înțeleagă că trebuie investit în educație!”

O delegație formată din 6 reprezentanți ai Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș (SLI MM) s-a întâlnit marți, 19 ianuarie, cu subprefectul Județului Maramureș, Oana Oșanu, pentru a semnala problemele cu care se confruntă salariații din învățământul preuniversitar.

Cu această ocazie sindicaliștii au înmânat o adresă cu problemele identificate pentru a fi transmisă Guvernului României și, implicit, premierului Florin Cîțu.

”SLI MM consideră că este momentul ca guvernanții să înțeleagă că trebuie investit în educație! Dacă nu se va pune capăt subfinanțării permanente a sistemului de învățământ, consecințele vor resimțite de copiii noștri! Este o realitate că pandemia va mai continua o bună perioadă de timp, dar este tot o realitate că, în orice condiții, educarea copiilor, indiferent de vârstă, trebuie și ea să continue, în condiții cât mai apropiate de normalitate! Acest lucru nu se poate realiza decât dacă statul va investi corespunzător în sistemul de educație”, declară prof. Ioana Petreuș, președintele SLI MM.

În ultimii ani, procentul din PIB alocat, în România, sistemului național educațional a fost în limita a 3%, incluzând și sumele pentru plata hotărârilor judecătorești, în condițiile în care media procentului din PIB alocat educației de către țările membre ale UE este de aproximativ 5%. De aceea, fundamentarea proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2021 este momentul ideal pentru a investi mult mai consistent în educație.

”Statul român, prin puterea executivă și prin cea legislativă, trebuie să aloce resursele financiare necesare sistemului educațional astfel încât să fie garantat fiecărui elev, indiferent de mediul din care provine, accesul la o educație de calitate, inclusiv prin reducerea numărului de elevi dintr-o clasă. România poate să arate, prin proiecția bugetară a anului 2021, că educația este o prioritate și o investiție pe termen lung, ce trebuie realizată înaintea altor investiții ”, arată prof. Ioana Petreuș, președintele SLI MM.

Creșterea procentului din PIB alocat educației, prin Legea bugetului de stat pe anul 2021, este imperios necesară astfel încât să fie asigurate fondurile necesare pentru: majorarea costului standard per elev/ preşcolar, majorarea salariilor personalului didactic conform legii, calculul corect al drepturilor de natură salarială, plata tranșelor restante din hotărârile judecătorești, asigurarea dispozitivelor electronice pentru fiecare cadru didactic și elev conform legii.

Printre problemele expuse Instituției Prefectului, pentru a fi transmise reprezentanților Guvernului, s-a aflat și proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar următor, când, în județul Maramureș, ar putea fi cu aproximativ 50 de clase de liceu mai puțin, ceea ce ar duce la dispariția unor clase cu profil unic, la reducerea normelor didactice și la destabilizare pe piața muncii.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu