Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 4 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 5 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 9 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 10 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 10 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 14 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 14 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 15 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 15 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
„Toamnă în satul bunicilor”, alături de elevii Școlii Gimnaziale Trestia
În această perioadă, Muzeul Satului are în derulare proiectul „Caravana Atelierelor”. Prima activitate din cadrul acestuia este ,,Toamnă în satul bunicilor. Joi, 17 octombrie, 50 de elevi din clasele primare ale Școlii Gimnaziale Trestia, comuna Cernești au făcut o ,,călătorie” virtuală pe ulițele Muzeului Satului. Curioși, elevii au observat elementele specifice unei case tradiționale, ale unei gospodării, dar și obiectele de uz casnic și gospodăresc, toate realizate cu multă iscusință de mâna omului.
„Cu ocazia Zilei Patrimoniului Cultural Imaterial, colegele noastre, Gabriela Filip (muzeograf) și Andra Indre (educator muzeal), au continuat activitatea cu o ,,clacă la desfăcat de mălai”, discutând cu elevii, despre rolul acestor obiceiuri în lumea satului. După despănușarea porumbului, cei mici au învățat să realizeze păpuși din pănuși, accentul fiind pus pe jucăriile de odinioară ale copiilor. Noi îi felicităm pe fiecare în parte pentru priceperea și creativitatea de care au dat dovadă, iar personalului didactic (director prof. Boga Anca Ștefania, prof. înv. primar Ioana Corina Blaj, Dinuta Șovre, Maria Vint, Rodica Danci) îi mulțumim pentru invitație, pentru sprijinul oferit și pentru ospitalitate.
Această experiență le-a oferit elevilor o perspectivă asupra vieții rurale de odinioară, conectându-i cu tradițiile și obiceiurile românești autentice, înțelegând modul de viață al țăranilor din trecut.
Lăcrimioara ZOTA