Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 5 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 5 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 10 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 10 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 11 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 15 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 15 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 16 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 16 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Trei cadre didactice de la Grădinița cu P.P. Târgu Lăpuș au avut parte de o experiență educativă inedită în Franța
În cadrul proiectului „Restaurarea fațadei principale a Bisericii Ortodoxe Române din Tours, Franța privind înfrumusețarea interioara a spațiului nostru de cult ortodox” și a parteneriatului internațional „Soyons de bons amis” desfășurat între Inspectoratul Școlar Județean Maramureș (prin inspector educație timpurie Fănățan Maria), Grădinița cu P.P Târgu Lăpuș (prin director Baboșan Ioana, prof. educație timpurie Sima Maria și prof. educație timpurie Filip Codruța), Biserica Ortodoxă Română „Sfântul Nectarie și Sfântul Martin” din Tours, Școala Românească „Doamna Maria Brâncoveanu Tours” cadrele didactice prezente în Franța au avut parte de o experiență educativă inedită.
„La invitația familiei Șomle, părintele Vasile Șomle care păstorește cu blândețe și har divin o comunitate mare de români și a doamnei preotese Rebeca Șomle, mama eroina și exemplu de urmat, colegele noastre au făcut cunoștință cu copiii care frecventează Școala Românească.
Evenimentul a debutat cu Simpozionul tradițional local, organizat sub forma unei șezătoari, unde s-a scos în evidență importanța purtării costumului tradițional și conservarea patrimoniului cultural precum și păstrarea și vorbirea limbii materne de către toți românii din diaspora.
În acorduri de culori care poartă amprenta vestimentației tradiționale, doamna Monica Lovinescu, a reaprins spiritul românesc printr-un vernisaj spectaculos, sub formă de expoziție omagială.
În zilele care au urmat, antrenați în jocurile copilăriei părinților și al bunicilor, copiii au audiat povești citite și au facut schimb de exemple de bune practici, tematica activităților rotindu-se în jurul subiectului „Prietenia”.
Hotarele prieteniei nu au granițe astfel încât, copiii unității au trimis în Franța cărticele și desene pentru prietenii din Tours.
Românașii din Tours au confecționat un mic dicționar român-francez care să le fie de ajutor pe viitor copiilor din unitate.
În urma experienței derulate în Franța, ne mândrim că am găsit acolo o mică Românie unită și îndreaptăm alese mulțumiri tuturor celor care au făcut posibilă această călătorie educativă. De azi ne-am întins aripile prieteniei până în Franța!”, transmit reprezentanții Grădiniței din Târgu Lăpuș.