Alexandru Baboș: Bisericile de lemn sunt o oglindă a comunităților - 2 ore în urmă
Polițiști în acțiune la Ulmeni. Acțiune de ecologizare - 4 ore în urmă
Naționala a coborât șapte locuri în clasamentul FIFA - 4 ore în urmă
Ungaria își ia tălpășița din Curtea Penală Internațională! Ce urmează? - 6 ore în urmă
Concertul de pricesne „Ierusalimul lui Iisus în inimile noastre” va avea loc în Vișeu de Jos în Duminica Floriilor - 7 ore în urmă
Festivalul Primăverii Băimărene: Distracție în acest weekend la Baia Mare Value Centre - 7 ore în urmă
Conferinţa ”Terapia prin «lumină vie»” plus o lansare de carte la Biblioteca Județeană - 7 ore în urmă
Pe simezele Galeriei de Artă UAP Baia Mare puteți admira expoziția „ÎNVIEREA” - 7 ore în urmă
Cea de-a II-a ediție a Masterclass-ului de muzică psaltică va avea loc la Mănăstirea Nicula în perioada 15-18 mai - 8 ore în urmă
Webinare organizate de ANAF în aprilie pe tema Declarației unice - 8 ore în urmă
Ziua PI este serbată pe 14 martie
Începând din 2019, pe 14 martie este sărbătorită în fiecare an, Ziua PI. Ea a fost recunoscută de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, la Conferința generală din 2019. Denumirea îi vine de la litera greceasca π, care inseamnă “perimetru”. Această zi coincide cu Ziua Internațională a Matematicii.
Ziua PI este serbată pe 14 martie (3/14 în formatul lună/zi) din moment ce 3, 1 și 4 sunt primele trei cifre importante ale lui π. Constanta Pi (π) este o constantă matematică fundamentală definită ca raportul dintre circumferința unui cerc și diametrul acestuia.
În anul 2015, Ziua Pi a căpătat o importanță deosebită pe 3/14/15 la 9:26:53 (a.m. și p.m.), data și ora reprezentând primele 10 cifre ale lui π.
În general, este aproximativ egală cu 3,14159, însă este un număr irațional, ceea ce înseamnă că are o infinitate de zecimale neperiodice care nu pot fi exprimate printr-o fracție simplă.
Simbolul π a fost propus pentru prima oară de matematicianul galez William Jones în 1706. Pi este considerată misterioasă din mai multe motive. Faptul că Pi este un număr irațional și transcendent, ceea ce înseamnă că nu poate fi definit printr-o ecuație algebrică cu coeficienți raționali. Aceasta înseamnă că este imposibil să exprimi Pi printr-o formulă exactă folosind operații aritmetice obișnuite.
PI apare atât în matematică, cât și în fizică și inginerie. Oamenii au încercat să calculeze cât mai multe zecimale ale lui Pi. Cu toate acestea, datorită iraționalității sale, Pi nu poate fi calculat exact. Există unele legături între Pi și alte probleme nerezolvate din matematică, cum ar fi ipoteza Riemann sau alte probleme din teoria numerelor și analiză.
Deși natura nu „folosește” direct numere matematice precum Pi, există multe fenomene în univers care pot fi descrise sau modelate matematic folosind Pi:
- forma cercului și a sferei
- undele și vibrațiile
- teoria chenarului
- sisteme de cristalizare
- procese ciclice
Această zi este marcată printr-o serie de concursuri și evenimente cu specific matematic, dar și degustări de plăcinte.Prin intermediul evenimentelor și concursurilor organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Matematicii se cultivă dragostea pentru matematică în tinerele generații și se susține implementarea de noi proiecte dedicate acestei științe complexe.
Lăcrimioara ZOTA