Locul ocupat de echipa de fotbal a României în clasamentul FIFA, la sfârșitul lui 2024 - 7 ore în urmă
99 de ani de la moartea marelui poet rus, Serghei Esenin - 7 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun este sărbătorit Sfântul Ștefan - 8 ore în urmă
“Tanti Irina a Anuții Văsălichii Măriuții din Șișești” continuă tradiția brodatului de mână - 10 ore în urmă
Două eclipse de lună și două de soare, în anul 2025 - 14 ore în urmă
Salvamontiștii maramureșeni, Moși Crăciuni pentru 50 de copii din satele cele mai greu accesibile ale județului - 15 ore în urmă
Pietre de poveste din zona Băiuț (II) - 15 ore în urmă
Praznicul Nașterii Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 17 ore în urmă
În Moisei: Festivalul Național de Colinde și Obiceiuri de Iarnă „Ioan Horea” ajunge la cea de-a XIII-a ediție - 18 ore în urmă
Maica Domnului, cinstită în a doua zi de Crăciun - 1 zi în urmă
IPJ Maramureș: Şi animalele au dreptul la un tratament sănătos
Proprietarii de animale (nu numai) sunt informaţi că şi animalele sunt protejate prin legea 205 din 2004. Astfel, în cazul în care sunt supuse unor situații de pericol, acestea beneficiază de servicii publice de adăpostire specializate, care presupun preluarea, asistarea veterinară de urgență, inclusiv intervenția chirurgicală, transportul, cazarea, hrănirea, deparazitarea, vaccinarea, controlul bolilor.
Un animal aflat într-o situație de pericol este un animal care a fost rănit sau schingiuit, animal care a fost implicat în lupte între animale, animal domestic sau animal captiv asupra căruia a fost practicat tirul, animal folosit pentru dresajul altor animale, animal domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute, animal din speciile ecvide, bovine, ovine și caprine aflat fără supraveghere pe căile de circulație.
Astfel, cetățenii trebuie să știe că polițiștii din cadrul Poliției Române, care în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situație de pericol, emit de îndată ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile.
Obligația de a asigura servicii publice de adăpostire a animalelor aflate într-o situație de pericol revine consiliilor județene.
Polițiștii constată existența situației de pericol în baza evaluării situației de fapt și a stării fizice a animalului, care rezultă din: constatarea directă; înregistrări video, audio, fotografii, indiferent de proveniența acestora; înscrisuri, inclusiv cele sub formă de mesaje sau publicații în mediul electronic și sau de telefonie mobilă; fișa de observație clinică întocmită de un medic veterinar.
Polițiștii nu emit ordin de plasare a animalului în adăpost atunci când constată că situația de pericol nu a fost generată de către deținătorul animalului, iar acesta declară în scris că va asigura condiții optime pentru respectivul animal, informează reprezentanții IPJ Maramureș.