George Simion reacționează la apelul lui Ponta și Georgescu - 2 ore în urmă
Anchetatori și criminaliști la Moisei, după focuri de armă suspecte - 2 ore în urmă
În urmă cu 72 de ani, Iuliu Maniu se stingea în închisoarea din Sighetu Marmației - 3 ore în urmă
Se împlinesc 69 de ani de la uciderea lui Gheorghe Pașca din Săliștea de Sus – cel mai longeviv luptător anticomunist din Maramureș - 3 ore în urmă
Guvernul taie la jumătate fondurile pentru „Noua Casă” - 3 ore în urmă
Prof. dr. Ion Copoeru a susținut la Centrul Universitar Nord Baia Mare conferința „Întâlniri în sălbăticie. Un cadru conceptual pentru a investiga interacțiunile om-animal” - 3 ore în urmă
După 23 de ani de activitate, luptătorul băimărean Ionuț Rogoz anunță că se retrage; Ultimul său meci va avea loc în 24 mai - 4 ore în urmă
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare celebrează 85 de ani dela nașterea lui Leschian Vasile - 5 ore în urmă
Sighetu Marmației începe renovarea energetică cu fonduri europene - 5 ore în urmă
Investiții în viitorul comunei Mireșu Mare - 5 ore în urmă
Își doresc să muncească: Acum în Maramureș avem aproape 400 cetățeni ucraineni care sunt angajați cu acte în regulă! Suntem pe locul al doilea în țara noastră!
Își doresc să muncească: Acum în Maramureș avem aproape 400 cetățeni ucraineni care sunt angajați cu acte în regulă! Suntem pe locul al doilea în țara noastră!
De când a început criza ucraineană Maramureșul este important pentru toți cei care aleargă acum din calea armelor. Unii doar ne-au tranzitat teritoriul, alții au rămas temporar la noi. Iar unii chiar doresc să muncească la noi. Unii ucraineni erau deja angajați înainte de a începe războiul în țara lor.
Cele mai recente date sunt cele din 25 martie, arată reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Maramureș. „Datele primite de la Inspecția Muncii aferente datei de 25 martie, pentru că doar în Capitală există filtrele pentru naționalitate a bazelor de date a persoanelor înregistrate, arată că 305 persoane din Ucraina sunt încadrate în muncă.
Dar cu siguranță numărul a crescut de atunci. Eram la acel moment pe locul doi în țară ca număr de persoane angajate din Ucraina, primul loc fiind, desigur, Capitala. Noi nu avem bază de date cu domeniile de activitate în care lucrează, dar fiecare s-a cam angajat, din semnalele noastre, în funcție de specializarea lor. Din informațiile noastre, sunt angajați în HoReCa, dar și mecanici sau vopsitori auto. Procedura de obținere a avizelor necesare s-a simplificat acum foarte mult, comparativ cu anii anteriori. Cu alte cuvinte persoana în cauză are nevoie doar de pașaport sau orice alt act de identitate”, arată pentru DirectMM.ro Mircea Onea, purtătorul de cuvânt al ITM Maramureș.
Cadrul legislativ de angajare a fost simplificat din martie pentru a întinde astfel mână de ajutor celor care sunt refugiați dar vor să muncească. Oricare cetățean ucrainean care dorește să se angajeze are nevoie doar de actul de identitate, pe baza căruia obține un CNP valabil pentru perioada în care beneficiază de protecție temporară. Avizul se eliberează fie de la ghișeul Biroului de Imigrări de pe strada Școlii nr.1, fie de la cele patru ghișee de la Centrul de Refugiați din Șomcuta Mare. Contractele de muncă se încheie pe o perioadă determinată de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii cu încă un an, pe perioade succesive de jumătate de an.
C.Ț.