Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 5 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 5 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 10 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 10 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 11 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 14 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 15 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 16 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 16 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Istoria bradului de Crăciun. Când au început românii să împodobească pomul de Crăciun
Istoria bradului de Crăciun nu este foarte nouă, Sunt mai multe teorii și păreri, legende despre mai multe posibile origini ale celebrului, acum, brad de Crăciun.
Se crede că a fost utilizat pentru prima dată în vestul Germaniei, într-o piesă populară medievală despre Adam și Eva. În piesă apărea bradul pe ale cărui crengi erau agățate mere, simbolizând timid Grădina Raiului.
Apoi Pomul Vieții a început să apară în casele germanilor, împodobit inițial cu azimioare (semnul creştin al mântuirii), pentru ca apoi să-l „îmbrace” cu turtă dulce sau alte dulciuri.
Alte surse indică apariția bradului de Crăciun în secolul al VII-lea, când un călugăr venit să propovăduiască cuvântul lui Dumnezeu a folosit forma triunghiulară a bradului pentru a simboliza Sfânta Treime.
Date certe sunt însă din 1510, când pastorul Martin Luther a împodobit bradul cu lumânări, pentru a le explica copiilor lui modul în care strălucesc stelele pe cer. Mai târziu, Regina Victoria și Prințul Albert au apărut în „Illustrated London News”, împreună cu copiii, în jurul unui brad de Crăciun, în anul 1846.
În România nu se știe cu siguranță când a apărut, unele date spun că la mijlocul secolului al XIX-lea. Se mai crede că obiceiul ar fi putut fi adus în țară de studenți români plecați la studii în Germania sau Austria.
Însă alte surse arată că în 1866 a fost împodobit primul brad de crăciun în România, la palatul regal din București. Primele ornamente folosite erau flori din hârtie și fructe și se întâmpla la mai puțin de un an de la venirea în România a principelui Carol I.
Cert este că bradul a fost utilizat în mai multe culturi, plantele veșnic verzi fiind asociate cu viața veșnică.