Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 12 ore în urmă
O poveste de 102 ani: Viața mătușii Ioana din Maramureș, prezentată la Trinitas TV - 12 ore în urmă
În luna ianuarie se fac prevestiri cu privire la timpul de peste an - 12 ore în urmă
Ce planete se pot vedea pe cer în aceste zile - 13 ore în urmă
„Stradivarius în Lumina Anului Nou” – concert extraordinar în Baia Mare, susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica - 15 ore în urmă
Cântăreața Sanda Ladoși împlinește 55 de ani - 19 ore în urmă
Studenții nu mai pot cumpăra online bilete de tren, cu reducere de 90% - în urmă
Mulți vizitatori la Muzeul Memorial Gheza Vida - în urmă
În această perioadă: Preoții merg și sfințesc casele oamenilor prin stropire cu apă sfințită, vestind Botezul lui Hristos - în urmă
Voucherele pentru alimente vor fi alimentate odată la 6 luni - în urmă
Istoria Cepelor în Asuaju de Sus: Distracție și bună voie multă la festivalul semnificativ al Țării Codrului! Fapte puțin știute despre sărbătoare!
Istoria Cepelor în Asuaju de Sus: Distracție și bună voie multă la festivalul semnificativ al Țării Codrului! Fapte puțin știute despre sărbătoare!
Weekendul 3-4 septembrie s-a dovedit a fi unul special pentru comunitatea din comuna Asuaju de Sus, dar și din împrejurimi, întrucât are loc un festival de tradiție pentru Țara Codrului, Târgul Cepelor.
Evenimentul, organizat de Primăria și Consiliul Local Asuaju de Sus, Consiliul Județean Maramureș, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș și Căminul Cultural Asuaju de Sus a fost un veritabil succes, ca de fiecare dată.
În acest an am avut ediția cu numărul 51 a Festivalului Interjudețean al Cântecului și Dansului Popular din Țara Codrului. Am avut două zile de distracție în inima Țării Codrului. De-a lungul acestora permanent s-au aflat producători tradiționali din cele trei județe care împart Țara Codrului, Maramureșul, Satu Mare și Sălaj. Evident că au răspuns apelului lansat tradiționalii comercianți originari din Pericei, cei care, de altfel, au în localitatea, un monument al cepelor. Printre cei care au cumpărat ceapă de la producători s-a numărat și Ministerul Agriculturii, Petre Daea. Acesta a refuzat să primească gratuit munca producătorilor tradiționali.
Legenda sărbătorii este dezvăluită chiar de primarul Vasile Boitor. „Pe vremuri mult trecute se făcea târg de fete, care voiau să se căsătorească. Podoaba lor era „cseapa”, tradus suna „ceapa” plus că se făcea târg de legume, de regulă, ceapă. Aici se face ceapă multă, în Țara Codrului. Veneau de la Pericei, veneau să ia sau să facă schimb de legume”, arată pentru DirectMM.ro Vasile Boitor, primarul comunei Asuaju de Sus. Iată și un aspect interesant! Actualul primar al unității administrativ-teritoriale este cel mai longeviv primar din Maramureș. Din cele 51 ediții ale aceste sărbători, primarul Vasile Boitor a organizat mai mult de jumătate, adică 31 dintr-un total de 51. Ceea ce este foarte interesant și lăudabil!
C.Ț.