Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 7 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 7 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 11 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 12 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 13 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 16 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 17 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 17 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 18 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Istoria mai puțin cunoscută a Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare
Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare, de pe strada Vasile Lucaciu, are o istorie de peste 100 de ani. Construită de greco-catolici, este printre ultimele care nu a fost retrocedată până acum, alături de Catedrala Episcopală din Gherla.
Construcția ei a început în 1905, iar în 1908, înainte cu un an de finalizare, aici a avut loc un grav incident. Turnul și fațada bisericii s-au prăbușit, rănind grav doi muncitori și mai ușor, pe alții. Incidentul a fost la un pas de tragedie, iar lucrările au fost în impas o vreme după aceea.
„Incidentul s-a produs în anul 1908 la data de 12 mai în jurul orei 12.00. Presa vremii relatează că la momentul respectiv, 10-12 oameni lucrau la ridicarea bisericii, unii dintre ei aflându-se pe schele la mare înălțime”, scrie pasionatul de istorie Horia Grebleș, pe rețelele sociale.
Momentul a fost redat de presa vremii, fiind analizate motivele care au dus la producerea lui.
„În momentul în care suporturile au început să se clatine, muncitorii într-un gest de disperare au sărit de pe schelă salvându-și astfel viața. În urma prăbușirii turnului nu a murit nimeni, însă, din păcate, doi muncitori s-au accidentat grav, iar alții au fost accidentați ușor datorită cărămizilor căzute”, mai scrie el.
Donații pentru victimele accidentului
Conform infrmațiilor din presa de la acea vreme, băimăreni is-au mobilizat și au făcut donații consistente pentru cei accidentați.
De asemenea, Parchetul a demarat o anchetă amplă pentru a stabili exact cauzele care au dus la producerea accidentului.
„Un aviz tehnic primit de la două asociații, ne relatează cum că lucrările nu au fost calculate în mod corespunzător, sarcina admisă prin greutatea proprie zidăriei fiind depășită. Unul din arhitecții catedralei – Jámbor Lajos (arhitect Hotel Sfântul Ștefan) declara că nu calculele au provocat dezastrul, greșala a survenind datorită faptului că turnul nu a fost construit cu zidăria mixtă planificată, ci cu zidărie neregulă din piatră naturală”, mai arată el.
Potrivit relatărilor din presă de la acea vreme, preotul paroh Alexandru Breban, exrem de implicat în ridicarea lăcașului de cult, a făcut eforturi foarte mari pentru a remedia situația și a ieși din acest impas.
„Construcția a continuat sub supravegherea lui Fogarassy Sándor și Tátorján István din Satu Mare. Această supraveghere având pe mai departe proiectul inițial al celor doi arhitecți Jámbor Lajos și Bálint Zoltán din Budapesta. Asttfel, biserica a fost finalizată și sfințită la 21 noiembrie 1909”, mai arată el.
Scurt istoric al Catedralei
Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare a fost construită de credincioșii greco-catolici din Baia Mare. La instalarea episcopului Alexandru Rusu ca prim episcop greco-catolic al Maramureșului, eveniment ce a avut loc pe 2 februarie 1931, a fost prezent Iuliu Hossu, care a prezidat ceremonia.
Edificiul este declarat monument istoric alături de fostul palat episcopal și fosta școală confesională, toate situate pe strada Vasile Lucaciu din municipiul Baia Mare.
În anul 1948, odată cu desființarea BRU, reședința episcopală greco-catolică din Baia Mare a fost transformată de autoritățile comuniste în întreprindere de tricotaje, iar catedrala a fost atribuită unei parohii ortodoxe, care o folosește în prezent ca biserică parohială. Din păcate, clădirea a suferit daune serioase, după ce un perete s-a prăbușit.
Imagine – Mihai Grigorescu