Povestea Melaniei Trump, prima doamnă cu rădăcini slovene - 25 minute în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit în Parohia Ortodoxă Săpânța - 2 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Muzica Klezmer din Sighetu Marmației - 3 ore în urmă
Un nou proiect educațional prinde viață la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 4 ore în urmă
Tinerii din Dumbrăvița, coordonați de părintele Bogdan Ciocotișan, au participat la un cerc de iconografie în atelierul pictorului bisericesc Gheorghe Rogojan - 4 ore în urmă
Cornel Oțelea, o legendă a handbalului românesc, a plecat dintre noi - 4 ore în urmă
Centrul Cultural Pastoral din Sighet a fost dotat cu un totem digital - 4 ore în urmă
130 de ani de la nașterea Luciei Demetriade-Bălăcescu, o figură feminină remarcabilă a artei românești - 4 ore în urmă
Taxele cresc ca iarba: o nouă povară pentru șoferi - 4 ore în urmă
Discuții ruso-chineze după instalarea lui Donald Trump - 4 ore în urmă
Jazzul este celebrat anual, în ultima zi a lunii aprilie
An de an, la data de 30 aprilie, se celebrează Ziua Internațională a Jazzului. În noiembrie 2011, UNESCO a proclamat oficial ziua de 30 Aprilie, ca fiind Ziua Internaţională a Jazz-ului, cu scopul de a evidenţia rolul diplomatic al jazz-ului, de a uni oamenii şi de a promova înclinaţiile culturale din toate colţurile lumii. Cu această ocazie, pe întregul glob, toată lumea cântă jazz. Noul limbaj muzical a reprezentat o revoluţie iniţiată de oamenii de culoare din Statele Unite ale Americii, dornici să interpreteze muzica instrumentală şi vocală pe înţelesul tuturor. O muzică colorată şi viguroasă, despre ai cărei interpreţi se spunea că “trăiau simultan actul creaţiei şi al expresiei”. A existat un moment, după al doilea război mondial, când s-a încercat excluderea emoţiei şi înlocuirea ei cu tehnica modernă. Succesul nu a fost cel aşteptat, iar numărul ascultătorilor de jazz a scăzut.
Ediția din 2024 a Zilei Internaționale a Jazzului va fi sărbătorită pe 30 aprilie în peste 190 de țări și va avea loc în municipiul Tanger, Maroc. Este pentru prima dată când un oraș de pe continentul african găzduiește Ziua Internațională a Jazzului. La răscrucea dintre Europa și Africa, orașul Tanger este renumit pentru că este un amestec de expresii culturale. Istoria jazz-ului este veche și bogată. Cântăreața Josephine Baker, saxofoniștii Ornette Coleman și Archie Shepp, flautistul Herbie Mann și compozitorul și pianistul Randy Weston s-au numărat printre celebrii artiști de jazz care au rămas acolo.
Astăzi, sunt programate, în toată lumea, concerte şi evenimente conexe dedicate acestui stil muzical.
Lăcrimioara ZOTA