Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 32 minute în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 32 minute în urmă
Fila manuscrisă religioasă, copiată de Ioniță Voița Suceveanul, datează din anul 1766 - 1 oră în urmă
Băița va avea o bază sportivă modernă - 3 ore în urmă
Maramureșul, vizitat de artistul fotograf francez Charles Fréger - 3 ore în urmă
Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 13 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 14 ore în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 16 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 19 ore în urmă
Eveniment cultural de excepție: La Borșa se va organiza Simpozionul „Nicoară Timiș – 100 de ani de la naștere” - în urmă
Jurnal de bord special în aventura vieții: Profesorul băimărean a ajuns cu bine la destinația Sulina după 50 zile. Vezi gândurile lui la sosire (VIDEO ȘI FOTO)
Jurnal de bord special în aventura vieții. Profesorul băimărean a ajuns cu bine la destinația Sulina, după 50 zile. Vezi gândurile acestuia la sosirea la km 0!
El a pornit în data de 31 iulie, la ora 15.00, de la podul Republicii din reședința de județ, cu barca pe râul Săsar, pentru a parcurge, în total, o distanță de 2.200 kilometri.
Lectorul universitar a străbătut patru râuri și un fluviu, în și pe lângă cinci țări, mai exact: Săsar, Lăpuș, Someș (din România și Ungaria), Tisa (Ungaria și Serbia) respectiv Dunărea (România și Serbia, România și Bulgaria, România și Ucraina).
Proiectul are ca scop principal sensibilizarea populației cu privire la protejarea mediului înconjurător, în special a apei, comoara întregii omeniri și s-a derulat de-a lungul a șapte săptămâni și o zi, adică 50 de zile. Punctul de plecare a fost municipiul Baia Mare, iar destinația finală a călătoriei a fost fixată la Sulina, locul unde Dunărea întâlnește Marea Neagră.
Ziua 49, 17 septembrie. „Acum, la ora 08:53, sunt gata să plec. Am petrecut noaptea pe pontonul Poliției de Frontieră, mi-am petrecut dimineața postând, profitând de stâlpul de comunicare aflat chiar în spatele meu! 78 km rămași până la mare, conform semnului pe partea ucraineană. Am ales brațul Chilia ca să ajung la Sulina. Să aveți o zi minunată în ultima zi din săptămâna a șaptea pe apă!”, arată Horea Nașcu. Iar acum iată ce a scris în ziua 50, 18 septembrie. „Ce râu plictisitor! Mereu la fel! Acum, când, după mai mult de o oră, fotografiile s-au încărcat. Căci râul mare nu mai este niciodată la fel, odată ce știi asta și ai ochiul dezvoltat.
Și canalele sunt legate de atât de multe ocazii de bucurie imensă. Patru astfel de canale m-au adus la Sulina la 19.34 în această a 50-a zi a acestei călătorii cel mai puțin probabile. Mare păcat că toate lucrurile trebuie să se termine!”, mai arată Horea Nașcu.
Azi, duminică, 19 septembrie, Horea Nașcu a postat un mesaj-concluzie al întregii aventuri. „În ziua a 50-a sau prima zi a săptămânii a opta, am ajuns (Mariner 3 și eu) unde au ajuns atâția înainte. Totuși, după o călătorie ca nimeni alta, așa cum sunt toate călătoriile!”, mai arată Horea Nașcu, mulțumind tuturor celor care i-au urmărit aventura și care l-au însoțit, astfel, în aventura vieții. Ar mai fi multe de povestit din călătorie, așa că vom reveni cu amănunte atunci când acest lucru va fi posibil! Până atunci, ziua 51, 19 septembrie: „Sulina spre Tulcea, de catamaran, spre brațul Sfântul Gheorghe. Excursie bonus”, mai arată Horea Nașcu.
C.Ț.
Foto la sosire
Video de pe traseu
Citește și