Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 8 minute în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 1 oră în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 1 oră în urmă
Fila manuscrisă religioasă, copiată de Ioniță Voița Suceveanul, datează din anul 1766 - 1 oră în urmă
Băița va avea o bază sportivă modernă - 3 ore în urmă
Maramureșul, vizitat de artistul fotograf francez Charles Fréger - 4 ore în urmă
Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 14 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 14 ore în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 17 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 19 ore în urmă
Jurnal de bord special în aventura vieții: Profesorul băimărean a revenit cu bine în țara noastră. Vezi aici cele mai noi impresii de călătorie (VIDEO ȘI FOTO)
Profesor în Baia Mare, Horea Nașcu, și-a început sâmbătă, 31 iulie, aventura vieții. Temerarul cadru didactic a pornit, cu barca, din reședința de județ a Maramureșului și are ca destinație Sulina.
Pe o distanță de 2.200 km, lectorul universitar va străbate cinci râuri, Săsar, Lăpuș (ambele România), Someș (din România și Ungaria), Tisa (Ungaria și Serbia) respectiv Dunărea (Serbia și România).
Proiectul are ca scop principal sensibilizarea populației cu privire la protejarea mediului înconjurător, în special a apei, comoara întregii omeniri. Aventura a ajuns astăzi, 25 august, în ziua 26. În ziua 24, adică 23 august, profesorul băimărean Horea Nașcu oficial în Serbia după cum se arată în jurnalul profesorului băimărean de pe rețelele de socializare.
„Am lăsat oficial Serbia la Veliko Grădiște; acum, către Moldova Noua, pentru a reveni oficial România. Am ajuns la Moldova Noua după trei și jumătate din cauza vântului. Aceasta este o viteză medie de puțin mai mult de un kilometru pe oră! Este adevărat, am petrecut o parte din acest timp cu un pescar și soția lui (un cuplu din Timișoara în vacanță la casa unui prieten). M-am oprit la pontonul lor, așteptând încetarea vântului; au ajuns să-mi dea apă (două feluri!), mâncare și pepene verde (știți cât de bun este pepenele verde într-o zi fierbinte după multe alte zile fierbinți, toate petrecute pe râu?). Oricum, m-am întors oficial în țară acum”, arată Horea Nașcu în 23 august.
„Nu există nicio limită la ceea ce poți face dacă doar îți pasă. Au trecut douăzeci și cinci de zile distanță de toate, întâlnind, atunci când decizi că ar trebui să pui piciorul pe uscat, dar și când vă aflați pe apă, doar oameni selecți și drăguți! (Cu câteva zile în urmă, cineva îmi spunea că vin oameni buni la tine dacă te gândești la oameni buni. Deci, mă gândesc la oameni buni – cam ca tine!). Au trecut douăzeci și cinci de zile cu momente de genul acesta, când, aproape de mijlocul râului (mijlocul este încă granița!), simți că deții râul. Căci nu este nimeni altcineva acolo. Ce fior uimitor, constant!”, mai arată Horea Nașcu în 24 august. Va urma!
C.Ț.
Citește și