Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare celebrează 85 de ani dela nașterea lui Leschian Vasile - 21 minute în urmă
Sighetu Marmației începe renovarea energetică cu fonduri europene - 23 minute în urmă
Investiții în viitorul comunei Mireșu Mare - 25 minute în urmă
Bugetul 2025 aprobat după 20 de ore de dezbateri intense - 29 minute în urmă
50 de ani de la aselenizarea Apollo 14 pe Lună - 31 minute în urmă
Tradițiile maramureșene, vedete internaționale - 34 minute în urmă
Editorialul de miercuri: Remember printre scriitori - 3 ore în urmă
Băiuțeni pe Himalaya – cultul pentru munte - 4 ore în urmă
Școala profesională Fărcașa a fost dotată cu echipamente moderne și mobilier nou - 4 ore în urmă
Echipamente moderne pentru secția de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie din cadrul Spitalului Județean Baia Mare - 5 ore în urmă
Jurnal de COVID-19: Un medic băimărean a mărturisit calvarul prin care a trecut din cauza infectării cu noul coronavirus
Medicul băimărean Gheorghe Lascu este și președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, filiala Maramureș. Acesta a relatat, pe rețelele de socializare, calvarul numit COVID-19 prin care a trecut și despre care am scris, prima dată, AICI.
„Jurnal de COVID. Prima parte sau ”Oare așa m-am infectat?”. Marți 27 iulie, ora 10, consult un bărbat de 75 de ani cu ageuzie, anosmie, dispnee de efort, astenie, cefalee, tuse seaca, dureri în gât, faringe usor congestionat, fără adenopatie submandibulară, murmur prezent, fără raluri.
TA=158/72mmHg, P=80/min, Sat O2=90%, T=37,5 grade Celsius. Pacient cronic, hipertensiv, cu dislipidemie si hiperplazie de prostată. Stabilesc suspiciunea de infecție cu SARS COV-2. Solicit la 112 salvare cu echipaj pregătit pentru astfel de situații. Izolez pacientul în sala de tratamente si după 45-50 de minute trimit pacientul la infecțioase. În intervalul de 45-50 de minute intru de mai multe ori în contact cu pacientul pentru a monitoriza temperatura și saturația de oxigen. Observații:
– pacientul avea o mască veche, murdară, pe care o purta sub nas și la insitențele mele o ridica din când în când peste nas.
– după plecarea pacientului s-a făcut dezinfecția spațiului, am schimbat măștile și halatele.
Joi, 6 august, încep să tușesc sec, destul de rar, fără dureri toracice, fără febră.
Vineri, 7 august, mă simt obosit, tusea seacă persistă, încep să transpir noaptea.
Sâmbătă, 8 august, încep să fac febra peste 37,5 grade Celsius, am cefalee, tuse seacă, ușoare durei în piept.
Duminică, 9 august, febra persistă, cefalee, astenie, oboseală, tuse seacă, dureri toracice anterioare. Noaptea febra urcă la 39,6 grade Celsius, tușesc toată noaptea, mă doare capul, hotărăsc ca luni dimineața să apelez la ajutor de specialitate. Luni, 10 august dimineața mă prezint la camera de gardă a spitalului de boli infecțioase. Sunt consultat, se stabilește suspiciunea de infecție cu SARS COV-2 și mi se propune internarea. Sunt conștient că nu am altă soluție și accept. Imi sunt recoltate probe de sânge si pentru RT PCR. Seara sunt anunțat că sunt pozitiv și sunt mutat pe secția roșie”, a scris Gheorghe Lascu. Vom reveni cu detalii!
C.Ț.