Share
Curtea Constituțională a decis că am votat aproape degeaba la referendumul pe justiție

Curtea Constituțională a decis că am votat aproape degeaba la referendumul pe justiție

Curtea Constituțională a României (CCR) a invalidat, în unanimitate (8 -0) propunerea președintelui Klaus Iohannis privind interzicerea amnistiei și a grațierii pentru persoane acuzate de corupție.  De fapt, e vorba de cele două proiecte de revizuire a Constituţiei, depuse pentru dezbateri în Parlament de PNL-USR şi PSD-ALDE, menite să pună în aplicare rezultatul referendumului pe justiție din 26 mai. CCR a decis că trebuie lăsat la latitudinea legiuitorului să stabilească pe cine amnistiază și că amnistia pentru corupție nu poate fi interzisă, prin urmare Constituția nu se poate modifica.  Judecătorii CCR s-au referit și la dreptul preşedintelui de a acorda graţierea individuală, care se dă în primul rând pentru motive umanitare, subliniind că este greşit să i se interzică preşedintelui să graţieze un condamnat, pentru motive ce ţin de viaţă şi sănătate.

Celelalte modificări  votate la referendumul din 26 mai (corespunzând întrebării numărul 2)- care se referă la interdicţia condamnaţilor penal de a fi aleşi în funcţii publice, precum şi interzicerea ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei, dar şi extinderea posibilităţii de a ataca şi alte instituţii la CCR ordonanţele de urgenţă – au fost declarate constituţionale.

”Nici măcar comuniștii nu ai știrbit amnistia și grațierea”

Decizia Curții Constituționale arată că prima întrebare de la referendum –  Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?” –  a fost pusă pe lângă constituție. Lucru pe care poate îl știa și președintele statului, dar a apelat la ea ca să maximizeze prezența la alegerile europarlamentare și scorul partidelor din opoziți. Iar stratagema i-a reușit de minune. De aceea a și pus două întrebări, ca măcar una să fie constituțională. Doar cu prima întrebare, aveam un  referendum validat de alegători și invalidat de CCR, ceea ce însemna că președintele statului a  pus o întrebare prostească. Foarte afectat din referendum a ieșit ALDE care, în condițiile unei prezențe masive la vot, nu a mai făcut pragul electoral. Ca atare, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu,  a considerat că ”decizia CCR relevă o  maximă gravitate și nu poate rămâne fără urmări pe măsură”, cerând demisia imediată a lui Klaus Iohannis, inițiatorul referendumului pe justiție.

”Parlamentul României a respectat votul de la 26 mai și a propus proiecte de legi care să pună în practică dorințele domnului Iohannis, chiar dacă a avertizat că inițiativele sunt în afara legii fundamentale.  Klaus Iohannis a reușit să pună voința poporului român în cea mai delicată, mai gravă poziție cu putință, aceea de a se exprima împotriva unor reguli aproape sacre ale statului de drept, întâlnite în toate țările civilizate ale lumii. Pentru că amnistia și grațierea – însemnând clemența față de oameni aflați în situații speciale – sunt măsuri care s-au născut odată cu istoria, acum mii de ani și nimeni nu și-a permis vreodată, nici chiar comuniștii, să le știrbească. […] Pentru gravele tentative de abatere a României de la normele statului de drept universal, anihilate  de Curtea Constituțională, președintele Klaus Iohannis trebuie să demisioneze necondiționat și imediat din funcție. Imediat însemnând imediat!” – a  cerut imperios liderul ALDE și președintele Senatului.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu