Share
În dosarul Minaur, liderul Coaliției pentru Baia Mare a fost albit ca la ”Nufărul”

În dosarul Minaur, liderul Coaliției pentru Baia Mare a fost albit ca la ”Nufărul”

O ordonanță  de la mijlocul lunii octombrie a Biroului Teritorial Baia Mare al DNA aduce schimbări spectaculoase  în dosarul dosarul penal 70/P/2015,  cunoscut mai bine ca fiind ”dosarul HCM Baia Mare”. Vestea bună vine pentru primarul municipiului și lider al Coaliției pentru Baia Mare, care –  din suspect  – devine nevinovat și e singurul din dosar care e scos de sub urmărire penală, în cazul lui cauza clasându-se. Vestea proastă vine pentru ceilalți cinci suspecți, asupra cărora se extinde urmărirea penală, iar  faptele sunt încadrate la infracțiuni mai gave și mai aspru pedepsite. Dintre cei cinci, trei suspecți au fost deja inculpați – relatează clujust.ro.

Iată sintetic cum stau lucrurile după 18.10.2019

Înălbitor testimonial

Procurorul justifică noua ”ierarhie” a dosarului – în care un suspect devine imaculat, iar ceilalți devin tot mai înnegriți de infracțiuni – prin prisma mărturiilor depuse de martori, cu excepția unuia care e singular ”şi nu se coroborează”.

  • suspectul Cătălin Cherecheş s-a implicat, cu rol preponderent consultativ în organizarea activităţii clubului, demers care, prin el insuşi, nu poate fi considerat ilicit
  • deşi s-a implicat în activitatea clubului sportiv, acesta nu a avut cunoştinţă despre modul în care s-au cheltuit şi justificat sumele de bani alocate drept susţinere financiară din bugetul Municipiului Baia Mare.
  • hotărârile Consiliului local pentru susținerera HCM Minaur au fost adoptate în mod legal, iar la promovarea lor suspectul nu ar fi  ar fi cunoscut activităţile infracţionale ale inculpaţilor și suspecților
  • contractele în discuţie au fost încheiate, cu respectarea dispozitiilor legale aplicabile in această materie
  • s-a respectat mecanismul de control financiar instituit prin normele financiare, fără vreo intervenţie abuzivă a suspectului Cherecheş Cătălin, ceea întăreşte concluzia că, deşi s-a implicat în activitatea clubului sportiv, acesta nu a avut cunoştinţă despre modul în care s-au cheltuit şi justificat sumele de bani alocate drept susţinere financiară din bugetul Municipiului Baia Mare.
  • Declaraţia martorului Span Cristian, din data de 26 octombrie 2014, în sensul că a primit sumele de 20000 de lei şi de 60000 de lei de la inculpatul LIB, in urma unor intervenţii ale suspectului Cherecheş Cătălin, bani care ar fi provenit din finanţarea acordată clubului sportiv de către Municipiul Baia Mare, ori că ar fi participat la mai multe întâlniri între suspect si inculpaţii LIB şi FSN, în caclrul cărora suspectul Cherecheş Cătălin le-ar fi dat dispoziţii inculpaţilor cu privire la modul în care trebuie cheltuiţi banii din bugetul clubului este singulară şi nu se coroborează cu celelalte probe administrate cauză
  • din declaraţiile inculpaţilor nu a rezultat faptul că au primit dispoziţii de la suspectul Cherecheş Cătalin în sensul folosirii sumelor de bani primite cu titlu de susţinere financiară ori cu titlu de cotizaţie în alte scopuri decât cele stabilite prin contracte ori prin normele financiare, sau în sensul justificării în mod ilegal a sumelor astfel cheltuite.

Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase

”Într-o discuţie telefonică legal interceptată, ce s-a purtat la data de 27 aprilie 2014, între inculpatul L.I.B. şi suspectul Cherecheş Cătălin, a rezultat că suspectul l-a avertizat pe inculpat ca în activitatea de gestionare a clubului să respecte dispoziţiile legale (folosind expresiile ”mă interesează să fiţi corecţi şi să faceţi lucrurile cum trebuie” şi ”fiţi corecţi şi respectaţi legea”). Tot in cadrul aceleiaşi discuţii, suspectul l-a avertizat pe inculpat că pe anumite tipuri de cheltuieli există plafoane care nu trebuie depăşite”.

Inculpatul FSN a precizat că nu a purtat discuţii referitoare la acest aspect  – privind plata jucătorilor – n.r.) cu suspectul Cherecheş Cătălin şi nici cu privire la emiterea facturilor şi a chitanţelor în numele jucătorilor inregistraţi ca şi persoane fizice autorizate.

”Martora Chilat Crina Fiorela, cenzor în cadrul Clubului sportiv, a declarat că în cursul anului 2015, anterior redactării raportului cenzorului pentru anul 2014, s-a întâlnit intâmplător cu suspectul Cherecheş Cătălin, context în care i-a comunicat acestuia că, în urma analizării datelor financiare din balanţa şi bilanţul contabil al clubului pentru anul 2014, a sesizat unele neconcordanţe cu datele comunicate la organele fiscale. Suspectul a sfătuit-o să menţioneze toate aceste neconcordanţe în raportul cenzorului”.

Martorii F.S.K şi G.R.P., persoane care  prin intermediul societăţilor comerciale pe care le-au administrat, au acordat sponsorizări clubului sportiv, au infirmat teza potrivit căreia suspectul Cherecheş Cătălin i-ar fi determinat să acorde aceste sponsorizări sau că ar fi benefiat în vreun fel de avantaje din partea minicipalității pentru ei sau pentru firmele lor.

Declarațiile martorilor au condus la împiedicarea punerii în mişcare a acţiunii penale față de primar

”În ceea ce îl priveşte pe suspectul Cherecheş Cătălin, din analiza probelor şi a mijloacelor de probă anterior expuse, făcând aplicarea principiilor legale enunţate, se constată că nu există probe certe, apte să conducă la concluzia că a săvârşit fapte materiale corespunzătoare conţinutului constitutiv al infractiunilor pentru care a fost pus sub acuzare şi să răstoarne prezumţia de nevinovăţie care operează în privinta suspectului. Prin urmare, în privinţa acestuia este aplicabil cazul de impiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale…

”În privinţa inculpaţilor LIB, INF şi FSN, precum și în privinţa suspectilor DAK şi  AP, după schimbarea incadrării juridice a faptelor, corespunzător considerentelor expuse în ordonanţă, se va dispune disjungerea cauzei şi declinarea competentei de soluţionare a acesteia în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, unitate competentă material şi teritorial să supravegheze urmărirea penală cu privire la infracţiunile de obţinere ilegală de fonduri”.

Traducem puțin limbajul de specialitate: cum primarul e scos din cauză, una care a rămas fără un personajul care justifica ancheta DNA, pălmașii vor fi judecați de o instanță ordinară (Tribunalul Maramureș). Iar dacă tragerea la sorți  va  repartiza dosarul la un magistrat care – evident, din cauza probelor –  a dat mai mereu dreptate primarului, inculpații din acest dosar pot fi amăgiți că vor scăpa și ei cu fața  curată. De nu va fi așa, de multe își vor aminti ei, dacă memoria nu le va reveni prea târziu.

Coroborarea trecutului cu prezentul

Se cuvine și o observație prin raportarea trecutului la prezent; procurorul a constatat că primarul habar nu  a avut că personaje din curtea clubului făceau ”nefăcute” (vezi formularea ”suspectul nu ar fi  ar fi cunoscut activităţile infracţionale ale inculpaţilor și suspecților”). Acum nu mai poate invoca așa ceva, căci multe personaje din garda veche  se ocupă în continuare de destinele clubului și după ce procurorul le-a inculpat, pe motiv că au călcat pe bec în trecut. Deci, cunoaște ce le poate pielea.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu