Share
Justiție: Laura Codruța Kovesi cere ca Parchetul European să își înceapă activitatea din 1 iunie

Justiție: Laura Codruța Kovesi cere ca Parchetul European să își înceapă activitatea din 1 iunie

Procurorul șef european Laura Codruța Kovesi le-a trimis miercuri o scrisoare comisarilor europeni pentru justiție, Didier Reynders, și pentru buget și administrație, Johannes Hahn, în care propune ca Parchetul European – creat pentru a lupta împotriva fraudelor din fonduri europene – să își înceapă activitatea de urmărire penală din 1 iunie.

În scrisoarea către cei doi comisari europeni, Kovesi spune că de la numirea Colegiului Parchetului European au fost adoptate decizii-cheie pentru înființarea înstituției, a fost recrutat personal pentru biroul central din Luxemburg și a fost pregătit un sistem de gestionare a cazurilor, care „este gata de utilizare”.

Din nominalizările făcute până în prezent de statele membre participante, Colegiul EPPO a numit deja procurori europeni delegați în 10 state, iar procedurile de selecție din celelalte state membre sunt în curs, mai arată Kovesi, conform unui comunicat de presă al Parchetului European.

Biroul Procurorului General European (EPPO) are jurisdicție în 22 de țări europene. Ungaria, Polonia, Suedia, Danemarca și Irlanda au decis să nu adere la acest proces.

Parchetul European va desfășura investigații transfrontaliere cu privire la fraude care implică fonduri UE care depășesc 10.000 de euro sau cazuri de fraudă transfrontalieră a TVA ce au ca rezultat daune care depășesc 10 milioane de euro. Spre deosebire de instituțiile actuale de luptă împotriva fraudei și a criminalității transfrontaliere, Eurojust și OLAF, Parchetul European va putea efectua anchete penale și să confiște active.

Numită în 2019 în fruntea acestei noi autorități judiciare cu sediul la Luxemburg, Laura Codruta Kovesi a depus jurământul la sfârșitul lui septembrie, alături de cei 22 de colegi ai săi, proveniți din statele care participă la această cooperare întărită.

Începerea activității EPPO, prevăzută inițial pentru noiembrie 2019, a fost întârziată de desemnarea celor 140 de procurori delegați. Aceștia au ca sarcină derularea la nivel național a anchetelor, care vor fi supervizate de cei 22 de procurori de la Luxemburg.

Sursa – hotnews.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu